Novi Sad

Počela masovna vakcinacija u Novom Sadu, pozvano prvih 730 prijavljenih (FOTO+VIDEO)

Više stotina Novosađana vakcinisano je u prvih nekoliko sati prvog dana početka masovne vakcinacije protiv Covid19 na Novosadskom sajmu.

Na imunizaciju je pozvano oko 730 građana koji su se prijavili preko portala eUprave, a nadležni su naveli da će na punktu na Novosadskom sajmu gde ima 10 ordinacija biti primljeni i građani koji su došli bez poziva.

Građani su danas mogli da dobiju vakcinu kineskog proizvođača “Sinofarm”, kojih u Novom Sadu trenutno ima 5.500, a naredne količine ove, ali i prve doze ruske “Sputnjik V” trebalo bi da pristignu narednih dana. Takođe, očekuju se i nove doze Fajzerove vakcine kojom je do sada vakcinisano oko 3.500 Novosađana.

Do sada se za imunizaciju prijavilo 25.000 stanovnika Novog Sada, a cilj je da se u narednom periodu vakciniše bar 100.000 ljudi kako bi se, računajući i one koji su stekli imunitet tako što su preležali Covid19, obezbedila veća imunizacija populacije.

Kako se uverio reporter 021.rs, na Sajmu tokom prepodneva nije bilo većih gužvi, a u većini su bili sugrađani starosti od 64 do 75 godina.

Kako se moglo čuti od nadležnih, pored najstarijih sugrađana, narednih dana će i druge prioritetne gupe kao što su radnici predškolske ustanove, vojnici, policajci, novinari i drugi, biti pozivani po spisku da se vakcinišu i očekuju da će se prijavljivanje građana nastaviti. Za sada na Sajam dolaze građani koji su se prilikom prijave preko portala eUprave odlučili za kinesku vakcinu ili su naveli da im je svejedno od kog proizvođača će dobiti cepivo.

Stariji sugrađani sa kojima je reporter 021.rs porazgovarao su navodili da su uglavnom zadovoljni što mogu da prime vakcinu protiv korone i da jedva čekaju i drugu dozu za dve do tri nedelje, kako bi posle toga mogli slobodnije da žive i kreću se bez straha od toga da će se razboleti.

Pored starijih sugrađana, kineske vakcine su danas primili i pojedini članovi gradskog veća kako bi pokazali da je ova vakcina kineskog proizvođača “Sinofarm” sigurna i kako bi pozvali druge građane da se prijave. Vakcinisani su zamenik gradonačelnika Milan Đurić, članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić i savetnica gradonačelnika Nada Кobac. Početku masovne vakcinacije je prisustvovao i član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Dragan Stajić i direktor Doma zdravlja Veselin Bojat, a koji su se ranije vakcinisali Fajzerovom vakcinom.

Dodajmo da je za građane koji kolima dolaze na Sajam da se vakcinišu u delu Mičurinove ulice obezbeđen besplatan parking.

Podneta dokumenta za registraciju vakcine Sputnjik u EU

16 Shares
Share via
Copy link