Srbija Vesti

Uhapšeno 10 profesora Beogradske akademije zbog nameštanja ispita

uhapsen

Beogradska akademija poslovnih i umetničkih strukovnih studija danas je na udaru zbog skandala vezanog za lažiranje ispita. Kako je saopšteno od strane MUP, uhapšeno je 10 profesora iz škole, kao i zastupnik jedne Agencije za konsalting iz Nove Varoši, zaposlen u Visokoškolskoj jedinici van sedišta ustanove u Novoj Varoši.

Pomenuta Viša škola se nalazi u Beogradu, a osnovana je 1956. godine. Ona u današnjem obliku postoji od 2019. godine, kada je Vlada Republike Srbije 2019. godine osnovala Beogradsku akademiju poslovnih i umetničkih strukovnih studija, koja u svom sastavu objedinjuje dve ustanove sa najdužom tradicijom u oblasti strukovnog obrazovanja: Beogradsku poslovnu školu – Visoku školu strukovnih studija i Visoku školu lepih i primenjenih umetnosti strukovnih studija iz Beograda.

BAPUSS ima odsek poslovnih i informatičkih studija, kao i odsek za umetnost i dizajn.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju uhapšen je V. S. (70), zastupnik jedne Agencije za konsalting iz Nove Varoši, zaposlen u Visokoškolskoj jedinici van sedišta ustanove u Novoj Varoši, Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija Beograd, dok su zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšeni profesori navedene Beogradske akademije N. P. (44), A. Z. (39), R. J. (60), N. D. (62), D. J. (59), I. B. (51), A. S. (63), Z. P. (59), D. Lj. (61) i A. S. (49), a za još jednim policija traga.

Kako se sumnja, V. S. je od avgusta 2021. do februara ove godine, pomagao navedenim profesorima Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija, da sačine neistinite zapisnike o polaganju ispita, na koji način je za više studenata pribavio korist u vidu položenih ispita.

Osumnjičeni N. P., A. Z., R. J., N. D., D. J., I. B., A. S., Z. P., D. Lj. i A. S. se terete da su sačinili neistinite zapisnike o polaganju ispita za više studenata, u koje su uneli da su pojedini studenti položili ispite, iako isti nisu bili prisutni na ispitima, niti je vršena provera njihovog znanja.

Na taj način, oni su, kako se sumnja, za studente pribavili korist u vidu položenog ispita i korist u vidu stečenog visokog obrazovanja.

Osumnjičenima V. S. i A. S. je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Oni su, kako navode beogradski mediji, na saslušanju sve priznali.

Profesor dobio stotine poruka posle „eksperimenta“: „Nekom otac ostavio firmu, a meni moj mesto na fakultetu“

Čitajte Luftiku na Google vestima

74 Shares
Share via
Copy link