Magazin Srbija

„Ovo nam se do sada nije dešavalo“: I učenici 8. razreda završavaju na popravnom

učenici u školi
Foto: ilustracija

Retko kada se može čuti da je neko od učenika osmog razreda pao na popravni ispit.

Direktori škola kažu da toga nije bilo godinama unazad, da se saradnjom nastavnik-roditelj-učenik uvek „izvuče“ dvojka na kraju.

Međutim, ove godine u nekoliko beogradskih škola navode da su bili „prinuđeni“ da zaključe jedinice i osmacima, jer je izostala svaka saradnja učenika sa nastavnicima.

U tim školama ovih dana organizuje se pripremna nastava za popravni. Oni do 15. juna, zavisno od škole, imaju priliku da poprave te ocene i zajedno sa vršnjacima izađu na malu maturu.

Direktor OŠ „Pavle Savić“u Mirijevu, Milan Krstić, kaže da je u toj školi desetak osmaka ostalo da polaže popravni ispit iz matematike. Nastavnica je, navodi, uradila sve što je bilo do nje, organizovala dopunsku, pružila im šansu da poprave, ali je izostala saradnja učenika.

– Malo je neobično da se u osmom razredu padne na popravni, ali verujte morali smo tako. Potpuno je izostala saradnja učenika sa nastavnicom, a ona je uradila sve što je bilo do nje. Organizovala je plan podrške, dopunsku nastavu, roditeljski sastanak na kome se sa roditeljima dogovorila da svakog petka šalje zadatke koje će učenici raditi, da to potpisuju roditelji…ništa nije pomoglo. Ovo nam se do sada nije dešavalo, ali morali smo tako – priča on.

Za te učenike popravni je organizovan 10. i 11. juna. Tu će dobiti još jednu priliku da poprave ocenu i izađu sa svojim vršnjacima na malu maturu.

Direktori škola kažu da su se našli u neobičnoj situaciji, da se nastavnici trude, da daju šansu učenicima da poprave ocenu, ali da su oni nezainteresovani. Minimum koji im zadaju da urade, ne ispune.

U OŠ „Lazar Savatić“ u Zemunu kažu da je i kod njih ove godine jedan učenik pao na popravni. Direktor te škole Goran Petrović za Euronews Srbija kaže da je direktor šest godina i da do sada nikada nisu imali primer da učenik osmog razreda ide na popravni ispit, ali da su sada ostavili jednog učenika jer je bio potpuno nezainteresovan da popravi ocenu.

– Kod nas je jedan učenik pao na popravni. Za njega mora da se obezbedi dodatna pripremna nastava, da bi junu izašao na polaganje. Ako popravi ocenu, ide na završni ispit sa vršnjacima – rekao je on.

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kaže da popravni ispit polaže učenik od četvrtog do osmog razreda koji na kraju drugog polugodišta ima do dve nedovoljne zaključne brojčane ocene iz obaveznih predmeta ili iz jednog obaveznog predmeta i izbornog programa drugi strani jezik.

„Učenik koji polaže popravni ispit obavezan je da pohađa pripremnu nastavu, koju je škola dužna da organizuje neposredno pre polaganja popravnog ispita“, stoji u Zakonu.

Zakon kaže i da učenik osmog razreda ne može da ponavlja razred ukoliko ima više od dve zaključene jedinice.

„Učenik osmog, odnosno završnog razreda koji ima više od dve nedovoljne zaključne brojčane ocene ili ne položi popravni ispit ne ponavlja razred, već završava započeto obrazovanje i vaspitanje u istoj školi polaganjem ispita iz obaveznog predmeta, odnosno izbornog programa drugi strani jezik iz kojeg ima nedovoljnu ocenu“, stoji u Zakonu.

Učenik osmog razreda koji položi popravni ispit, stiče pravo da polaže završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju u propisanim rokovima.

Direktori kažu da je jedan od razloga lagodnosti učenika završnih razreda osnovne škole i to što sve više njih upisuje privatne srednje škole.

Za učenike koji nakon završene osnovne škole upisuju privatnu srednju školu, uspeh iz osnovne škole i bodovanje završnog ispita ne znači ništa.

Bodovi ostvareni na uspehu iz šestog, sedmog i osmog razreda, kao i bodovi ostvareni na tri testa na završnom ispitu znače učenicima koji upisuju državne srednje škole.

Izvor: Euronews Serbia

Nastavnici srpskog očajni, deca ne čitaju, za “delije” misle da su samo navijači Zvezde, a za jeres da je “korov”

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link