Srbija Vesti

Otac Nebojše Stefanovića i 4 godine nakon smrti još uvek zvanično direktor

branko stefanović
Foto: printscreen

Jedna od četiri firme koje je svojevremeno osnovao Branko Stefanović još je aktivna i on je njen jedini pravni zastupnik iako nije među živima već četiri godine.

Bivši ministar u Vladi Srbije Nebojše Stefanovića politički uspon počeo je pobedom SNS-a na parlamentarnim izborima 2012, nakon kojih je u julu iste godine izabran za predsednika Skupštine Srbije.

Već u aprilu 2014. je avanzovao i postao ministar policije u prvoj vladi Aleksandra Vučića. Na tom mestu ostao je šest i po godina, do oktobra 2020, kada je – zbog narušenih odnosa sa predsednikom SNS-a i Srbije, u jednoj od brojnih rotacija zamenio mesto sa Aleksandrom Vulinom i postao ministar odbrane.

Dve godine kasnije, 26. oktobra 2022. morao je da napusti Nemanjinu 11, a u međuvremenu je, u maju 2021, bio prinuđen i da podnese ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora SNS-a za Beograd, opterećen optužbama da je lično Vučiću radio o glavi i bio deo zavereničke grupe koja je navodno spremala jedan od brojnih atentata na predsednika Srbije.

Od tada su do javnosti stizale samo šture informacije o tome da je SNS nekadašnjeg „neprijatelja broj 1“ angažovao kao koordinatora stranke za jug Srbije.

Međutim, mnogi su zaboravili neke druge informacije, pogotovo one vezane za firme njegovog pokojnog oca, Branka, koji je, prema navodima iz SNS-a, 6. jula 2020. preminuo u Beogradu u bolnici „Dr Dragiša Mišović“, gde se lečio od kovida-19.

Elem, iako je Branko Stefanović zvanično upokojen pre skoro četiri godine, on se još uvek u registru privrednih društava vodi kao direktor i jedini zakonski zastupnik firme Seven stars, koja ima i nekoliko ogranaka, među kojima je i istoimeni restoran, kao i restoran „Maksim 3“ i pivnica „Maksim 2“.

Pri tome je ta firma u blokadi već 1.320 dana, još od 5. novembra 2020. i to zbog duga od 3.694.620 dinara, a prema nekim bazama podataka njene dugoročne obaveze procenjuju se na čak 244.785 evra.

Ono što je zanimljivo jeste da su poverioci Seven starsa, prijavom novih nenaplaćenih potraživanja, iznos blokade poslednji put uvećali pre samo tri nedelje za nekoliko desetina hiljada dinara.

Takođe, kao jedini vlasnik Seven starsa vodi se kompanija Junajted Bg konsalting, koju je pre šest godina, u junu 2018. osnovao u međuvremenu preminuli otac Nebojše Stefanovića.

Možda u već uobičajenom zametanju vlasničkih tragova nove srpske biznis elite to i ne bi bilo toliko čudno da 22. aprila ove godine Junajted Bg konsalting nije, i to po sili zakona, izbrisan iz registra privrednih društava. A i ta firma je na dan brisanja bila u blokadi zbog 252.880 dinara dospelih, a neplaćenih obaveza.

Pri tome je postupak prinudne likvidacije pokrenut po službenoj dužnosti zbog toga što ta firma sa sedištem u strogom centru Beograda, u Ulici Kneza Mihaila 33, do kraja 2022. nije APR-u dostavila godišnje finansijske izveštaje za 2020. i 2021.

Uprkos tome što je pre dva meseca prinudno likvidiran, Junajted Bg konsalting još uvek formalno figurira kao jedini, stoprocentni vlasnik druge firme, Seven stars, koja se još tretira kao aktivna, a kao njen direktor se vodi niko drugi nego – Branko Stefanović.

Posebna je priča da je i u trenutku registracije Seven starsa njen osnivač, Junajted Bg konsalting poslovao sa gubitkom od 184.000 dinara, a novu firmu je osnovao sa kapitalom od dva miliona dinara.

Zbog toga se i u to vreme sasvim logično postavljalo pitanje porekla novca. Tim pre što je osnivački kapital za novu firmu bio skoro devet puta veći od ukupnog godišnjeg prihoda Junajted Bg konsaltinga, koji je te godine bio samo 233.000 dinara.

Pre nešto više od godinu dana, 26. aprila 2023, uz slično obrazloženje, da do kraja 2021. nije dostavila godišnje finansijske izveštaje za 2019. i 2020, iz registra privrednih društava izbrisan je i Junajted Bg iz Rakovice, još jedna firma čiji je vlasnik i zakonski zastupnik bio pokojni otac bivšeg ministra policije.

I ona je pre prinudne likvidacije bila u blokadi, od 18. septembra 2020. i to zbog neizmirenog duga od 230.819 dinara, s tim što se njene dugoročne obaveze procenjuju na više od 50.000 evra.

Junajted Bg je, inače, otac ministra policije ortački, sa udelom od po 50 odsto, još krajem 2015. osnovao sa Goranom Todorovićem, vlasnikom GIM-a, kome je pomagao u sklapanju mnogih poslova u kojima su oštećene državne fabrike namenske industrije, a među njima i Krušik iz Valjeva, na šta je prvi javno upozorio Aleksandar Obradović.

Ostatak teksta čitajte na sajtu Radara.

Izvor: Radar

Đilas: Hrkalović je bila emotivni partner Nebojše Stefanovića

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link