Magazin

Oborite temperaturu i neka ide kući: Zaražena trudnica izgubila bebu, drugoj se bore za život

Nataša Gajić iz Beograda je nosila blizance, a 31. oktobra, u devetom mesecu trudnoće, saznala je da je pozitivna na koronavirus. Uobičajeni simptomi korone, temperatura, kašalji i malaksalost postajali su sve jači, ali kako tvrdi njen suprug, Hitna pomoć je odbila da je preveze u bolnicu.

“Mi smo mislili da je pukao vodenjak i na poziv njenog doktora Kikanovića, koji je vodio trudnoću, mi smo uspeli da dođemo do Narodnog fronta. Tamo je urađen ginekološki pregled, sa bebama je bilo sve ok, moja supruga je molila da joj daju infuziju, pošto je bila iscrpljena. Jednostavno nam je rečeno – to je ono što mi možemo da uradimo i možete slobodno kući”, priča suprug Branko Gajić, a prenosi N1.

Kolateralna šteta

Dan kasnije, Nataši, koja kod kuće već ima dvoje dece, još je lošije. Njen suprug priznaje da je pronašao, kako kaže, vezu da bi ih kola hitne pomoći prevezla do KBC Dragiša Mišović.

“Ne bih da imenujem doktorku koja je sačekala ispred i rekla – šta vi tražite ovde? Pitala je moju suprugu da li ima ginekoloških problema, ona rekla da nema i da joj je juče rađen pregled u Narodnog Fronta. Moja supruga je molila da joj daju nešto, infuziju, da joj kažu da li da ide negde drugde ili tu da ostane. Ta doktorka je rekla da nema zakonski način i tehničke uslove da joj daju infuziju i zadrže je dok joj se ne stabilizuje stanje”, nastavlja Branko.

Porodica Gajić pomoć ponovo traži u Narodnom frontu. Kažu, izneverio ih je upravo lekar koji je i vodio Natašinu trudnoću.

“Odlazimo tamo, reči doktora Kikanovića su bile ‘samo joj oborite temperaturu i nek ide kući’. Ja ga zovem lično kao otac i muž, molim da je zadrži u bolnici, da nađe način, on je rekao ‘nema razloga da se zadrži u bolnici'”, dodao je Gajić.

Branko Gajić tvrdi da njegovu suprugu u bolničku postelju nije htela da primi ni doktorka u Frontu koja je uradila pregled.

“Ljutito je rekla – ‘slušajte i ovo da budete zadovoljni što ste dobili pažnju 15 minuta, zovite muža i recite mu da vam za 10 minuta ističe infuzija, da vas pokupi o odvede odavde'”, navodi Gajić.

Trudnici je temperatura i dalje rasla, a 2. novembra predveče dobila je i kontrakcije.

“To je dan pošto sam molio doktora da je ostavi u bolnici, molio, bukvalno molio, dan kasnije dobija kontrakcije, krvari i odlazimo u Narodni front. Ona je molila da se odmah uradi ultrazvuk i carski rez jer je osećala da nešto nije uredu. Na kasnom ultrazvuku se utvrđuje da jedna beba ne daje srčane reakcije, onda se porodila, prošla kroz svu tu muku i onda su se borili i za Natašin život, nekih dva sata”, priča njen suprug.

Jedan blizanac je mrtvorođen, drugi je i dalje na aparatima i lekari se bore za njegov život, dok je majka, sa upalom pluća, hitno prebačena u kovid bolnicu “Dragiša Mišović”.

“Kroz kakav pakao smo prošli, cilj ovoga što se ja javljam je da sutra, prekosutra, spasimo život nekom drugom detetu, da roditelje poštedimo pakla kroz koji mi prolazimo, a još ni ne znamo koji su nam sve gubici. Ovde ako nemaš vezu ili prijatelje neke, ne možeš ništa, sistem ne postoji, takva je zemlja, nismo ravnopravni, nažalost”, emotivan je ovaj otac.

Branko Gajić kaže i da su tek u sredu, pošto je njegova supruga prebačena u “Dragišu Mišovića”, nadležni iz Zavoda za javno zdravlje došli da je pitaju kada je testirana i sa kim je bila u kontaktu. Potom je porodici Gajić naložena izolacija, dok čekaju rezultate testa na koronavirus.

U “Frontu” kažu – formirana komisija, “Mišović” – nije bila pacijent za nas

Televizija N1 povodom slučaja porodice Gajić kontaktirala je i Ginekološko-akušersku kliniku Narodni front, kao i KBC Dragiša Mišović. U GAK Narodni Front kažu da je formirana Komisija za sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora nad zbrinjavanjem pacijentkinje.

U dopisu N1, između ostalog, navode i da je Nataša Gajić, 01. novembra, nakon pregleda u KBC “Dr Dragiša Mišović”, upućena u dežurnu službu “Narodni front”, gde odbija pregled, kao i hospitalizaciju koja joj je savetovana radi intenzivnog nadzora blizanačke trudnoće, a bez znakova aktivnog porođaja.

U saopštenju stoji i da pacijentkinja nije kontrolisala trudnoću u GAK-u.

Prvi pregled blizanačke trudnoće kod njih je, kažu, obavljen 31.oktobra u dežurnoj službi, gde se trudnica u 35-oj nedelji trudnoće, javlja zbog subjektivnog osećaja da joj otiče plodova voda. Kompletno je pregledana i utvrđeno je da nije došlo do prsnuća plodovih ovojaka.

“Pacijentkinji je zakazana kontrola u našoj ustanovi i savetovana je za nastavak već započetog lečenja kovid infekcije”, kažu u Frontu.

Tvrde i da je 2. novembra smrt prvog blizanca dijagnostikovana na prijemu, te da je živorođeni blizanac kovid negativan i zbrinut na Odeljenju neonatologije i stabilnog je stanja.

U KBC “Dragiša Mišović” navode da Nataša Gajić nije bila pacijent njihove bolnice, te da je zbog visokorizične blizanačke trudnoće trebalo da se kontroliše i da bude smeštena u tercijarnoj ustanovi.

Dodaju da je pacijentkinja zbog kovida-19, posle porođaja, iz Narodnog fronta, na molbu direktora te ustanove prebačena u KBC “Dragiša Mišović”, uz odobrenje profesora doktora Vladimira Đukića.

Imao je samo 900g, majka mu je umrla na respiratoru, ali iz bolnice je izašao kao heroj

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
390 Shares
390 Shares
Share via
Copy link