Beograd Magazin

Vozač GSP-a u Beogradu je umro kao heroj, a unuci mu žive u kući koja se urušava

U tmurnim vremenima, kada nam se čini da je tama prisutna više nego ikada, potrebni su nam svetli primeri na koje bi kao pojedinci i društvo trebali da se ugledamo, da bismo zaista mogli da krenemo napred.

Kao što je dovoljna jedna sveća, da osvetli potpuno mračnu prostoriju, tako su i herojska dela dovoljna da razgore ljudska srca i vrate nam prekopotrebnu veru u krajnju pobedu dobra.

Dobrivoj Denkić, popularni Brica, kako su ga kolege zvale, preko trideset godina obavljao je dužnost vozača GSP-a.

Kobne noći, 2015. godine, samo četrdeset minuta pre kraja smene, dok je autobus bio pun ljudi, Dobrivoje je doživeo srčani udar. Poslednjim atomima snage, uspeo je da bezbedno zaustavi vozilo, a zatim je na licu mesta preminuo.

vozac-autobusa

Iza sebe, Dobrivoje je ostavio petoro unučića, sina Bojana i snaju Sanju koji žive u beogradskoj opštini Surčin, tačnije u Boljevce.

„Ispucalaˮ kuća, puna pečata od vlage, stari krov, nefunkcionalni prozori – to je prizor na ulasku u dom Denkića.

– Kuća nam je u katastrofalnom stanju. Nema temelje, što je dovelo do toga da imamo velikih problema sa vlagom i prosto je nemoguće sanirati je. Zidovi su počeli da pucaju, a na nekim mestima kuća je čak počela i da se urušava – zabrinutim glasom objašnjava – otac Bojan.

U jednoj od dve funkcionalne sobe zatičemo najmlađeg Ivana (3) kako sa Markom (5) i Bojanom (7) gleda crtaće na televiziji.

Kako roditelji kažu, Ivan je došao na svet nekoliko meseci nakon smrti dede. Njegov izgled i temperament najviše podsećaju na Dobrivoja.

Iako još uvek mali, na pitanje o dedi-heroju, pokazuje nam isečak iz novina, stežući i stavljajući ga blizu srca.

– Otac me je odmalena učio pravim vrednostima, da je briga i ljubav koju pokazujemo prema bližnjima najbitnija. Ja sam kao veoma mlad otišao u rat na Kosovo i Metohiju da pomognem našem narodu, a moj otac je herojskim delom sačuvao živote putnika, pa se nadam da će i moja deca, inspirisana našim primerima jednoga dana postati ljudi na koje svi možemo da se oslonimo – sa ponosom u očima govori otac Bojan.

Plan organizacije Srbi za Srbe je da kupi novu kuću Ivanu i njegovoj porodici, kako bi konačno dobili uslove kakve zaslužuju.

Za to je potrebno oko 20.000 evra. Pokažimo da porodice heroja nisu zaboravljene i zajedno sa Božić Batom uselimo Denkiće u njihov novi dom!

Sve informacije o tome kako možete pomoči ovoj porodici pogledajte OVDE.

Dunja (3) je rođena u štali na Kosovu, kupa se u koritu i ima samo jednu veliku želju

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

189 Shares
189 Shares
Share via
Copy link