Magazin

Pre 33 godine ova fotografija je obišla svet, priča iza nje nikoga nije ostavila ravnodušnim

transplantacija srca

Ova je fotografija obišla svet i nikoga nije ostavila ravnodušnim. Ko bi i pomislio, ali ovo je fotografija od pre 33 godine.

U pitanju je 1987. godina i beleži trenutak nakon 23-satne operacije transplantacije srca. Zamislite 23 sata u najintenzivnijoj napetosti ruku, nogu i celog tela, jer mala greška može koštati pacijenta život.

U to vreme još uvek nije postojala visoko precizna oprema koja bi kontrolisala rad lekara, a operaciju je izveo visoko kvalifikovani specijalista, poljski srčani hirurg Zbigniew Religa.

Na fotografiji sedi vrlo umoran i posmatra pokazatelje – kako pacijentovo novo srce radi. Već dan nakon početka operacije oseća veliku odgovornost prema sebi. Ako pogledate izbliza, njegov umorni pomoćnik spava s desne strane u drugom uglu. Čovek koji leži na operacionom stolu je učitelj Tadeusz Zhitkevich.

1987. je imao akutno zatajenje srca, a do tada je već imao tri srčana udara. Imao je već oko 60 godina i svi su lekari kojima se obraćali za pomoć tvrdili da u ovoj dobi čovek ne može izdržati tako komplikovanu operaciju.

Ali Zhutkevic više nije mogao hodati i zato je pisao dr. Religi. Samo tri fraze: „Ja sam učitelj. Imam upaljeno srce. Molim vas za pomoć“ – i Religa je pristao pomoći mu.

„Molim vas, dođite“, odgovorio mu je on. Operacija je uspešno završena…

Učitelj je živeo još 30 godina nakon nje i napustio ovaj svet u 91. godini života, preživevši svog operacionog lekara. To se dogodilo u septembru 2017. godine.

Dr. Zbigniew Religa živeo je 70 godina, umro je 2009. godine.

Izvor: Facebook/Niste znali

Sofiji (15) je zbog ekstazija stalo srce, a nakon tragedije nastavlja da kuca u drugim grudima

167 Shares
167 Shares
Share via
Copy link