Magazin Zdravlje

Nemački doktori planiraju da čoveku presade srce genetski modifikovane svinje

Hirurzi presađuju srce
Foto: University of Maryland School of Medicine, via EPA, via Shutterstock

Poznato je da su svinje životinje koje imaju organe najsličnije ljudskim, a kako je broj donora uvek drastično manji od potreba pacijenata za organima, doktori sve više razmišljaju o životinjskim alternativama, kako bi produžili život bolesnicima.

Prvu transplantaciju svinjskog srca čoveku obavili su prošle godine američki lekari, ali pacijent je preživeo samo dva meseca.

Sada su nemački kardiohirurzi izjavili da smatraju da će za najviše dve godine uspeti da presade modifikovano svinjsko srce čoveku i očekuju da će ishod biti bolji od onog koji je postignut nakon prve takve transplantacije u svetu.

Za transplantaciju će poslužiti genetski modifikovane rase svinja, sledi ispitivanje na babunima

– U završnoj smo fazi – rekao je kardiohirurg Bruno Rajhart, član istraživačke gerupe u Univerzitetskoj bolnici „Grosshadern“ u Minhenu, prenosi 24 Sata.

– Nedostaje nam još jedna važna komponenta i radimo na tome – dodao je on.

Za presađivanje će poslužiti manje rase svinje okland sa Novog Zelanda, koje su genetski modifikovane, dodao je Rajhart.

Životinje moraju da teže između 70 i 90 kilograma, jer bi u suprotnom njihovo srce bilo preveliko za ljude.

Nakon procesa modifikacije, srca će se prvo ispitivati na babunima, kaže 80-godišnji Rajhart, koji se ovim poslom bavi već decenijama.

Majmuni bi trebalo da sa svinjskim srcem prežive godinu dana, pre nego što se započne s ispitivanjima na ljudima.

Stručnjaci uvereni da je ova transplantacija održiva za bolesnike kojima treba novo srce

Presađivanje organa sa jedne vrste na drugu, proces poznat kao ksenotransplantacija, izuzetno je napredovalo prošle godine, kada su hirurzi u Merilendu prvi put čoveku presadili svinjsko srce.

– To što je pacijent preživeo dva meseca, uzimajući u obzir sve njegove komorbiditete, u stvari je dobar rezultat – kaže Rajhart.

Tim sa Medicinskog univerziteta u Merilendu je u januaru prošle godine transplantovao srce svinje sa deset modifikacija smrtno bolesnom čoveku.

Nakon decenija ksenotransplantacijskih istraživanja, stručnjaci su uvereni da bi srca svinja mogla biti održiva opcija za bolesnike kojima treba novo srce.

Rajhart, kardiohirurzi Kristian Hagl i Paolo Brener, kao i veterinar Ekhard Volf su među vodećim svetskim stručnjacima u istraživanju ksenotransplantacija.

Ta ekipa stručnjaka je u Minhenu pre sedam godina započela uspešne eksperimente sa babunima, koji su preživeli i do pola godine nakon transplantacija svinjskog srca.

– Imam nameru da rezultat operacije bude uspešniji od one iz Merilenda, koja je obavljena prošle godine – kaže Rajhart.

Zbog svojih godina on više ne operiše, ali kaže da bi „želeo da bude u sali kada operacija uspe“.

Izvor: 24 Sata

Transplantacija u Srbiji postoji samo teoretski, svega 9 ljudi dobilo novi organ za godinu dana

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link