Magazin

Fotografija nastala pre 53 godine i dalje intrigira i krije neverovatnu priču o dvojici komunalaca (FOTO)

poljubac zivota

Fotografija nastala 1967. godine kroz objektiv Roka Morabita nosi naziv „Poljubac života“ i već više od 50 godina intrigira javnost.

Na prvi pogled deluje da su dva muškarca u strastvenom zagrljaju, ali je reč o nečem posve drugačijem. Ova slika krije neverovatnu priču o dvojici komunalnih radnika.

Poljubac života

“Poljubac života“ prikazuje električare J. D. Tomsona koji je davao „usta na usta“ svom saradniku Rendalu G. Čempionu, nakon što je ovaj ostao bez svesti posle kontakta sa niskonaponskim vodom.

Njih dvojica su obavljali rutinsko održavanje kada je Čempion slučajno dotakao jednu od žica niskog napona na vrhu stuba bandere. Ostao je bez svesti, srećom, njegov sigurnosni pojas sprečio je pad. Tompson, koji se uspinjao ispod njega, brzo je stigao do Čempiona i započeo reanimaciju „usta na usta“.

Tompson nije mogao da primeni prvu pomoć s obzirom na okolnosti, ali je duvao u Čempionova pluća sve dok nije osetio blagi puls, zatim je otkopčao pojas i nosio ga na ramenima. Tompson i još jedan radnik su mu kasnije pružili prvu pomoć, a Čempion je polako počeo da oživljava, i na kraju se potpuno oporavio.

Živeo je još 35 godina posle ovog događaja. Umro je 2002. godine u 64. godini.

Kako je nastala čuvena fotografija

Roko Morabito vozio se 26. Vest ulicom u julu 1967. godine drugim povodom,a zatim je podigao glavu i video Čempiona kako visi sa bandere. Pozvao je hitnu pomoć i zgrabio svoju kameru.

– Prošao sam pored ovih ljudi koji su radili i nastavio svojim poslom. Onda sam čuo vrisak. Podigao pogled i video čoveka kako visi. Otišao sam do svog automobila i pozvao hitnu pomoć.  Vratio sam se do bandere kada je Tomson davao Čempionu veštačko disanje. Pomerio sam se u stranu. Fotografisao još jednom kada sam čuo: „Diše!“ – rekao je Morabito.

Roko Morabito dobio je 1968. Pulicerovu nagradu za fotografiju „Poljubac života“.

Fotografija je objavljena u novinama širom sveta. Morabito, rođen u Port Česteru, Njujork, preselio se na Floridu kada je imao 5 godina, a sa 10 godina je radio kao raznosač novina, za časopis Džeksonvil Žurnal. U Drugom svetskom ratu služio je u vazduhoplovnim jedinicama vojske.

Nakon rata, vratio se u Džeksonvil Žurnal i započeo svoju fotografsku karijeru snimajući sportske događaje za novine. Radio je u časopisu 42 godine, od kojih je 33 bio fotograf, sve dok se nije povukao 1982. Morabito je umro 5. aprila 2009. a njegov „Poljubac života“ i danas živi.

Izvor: Blic

Svakako nije najlepša fotografija sa venčanja, ali je apsolutno jedinstvena

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

43 Shares
Share via
Copy link