Svet

Američki desničari otkrili ko je kriv za Trampov poraz – naravno, Srbi!

tramp izbori poraz srbi

U postizbornoj Americi i dalje se ne smiruju strasti između Trampovih repubikanaca i Bajdenovih demokrata. Mnogobrojni Amerikanci ne mire se sa Trampovim izbornim porazom, a poslednja desničarska teorija kažu da su za takav ishod glavni krivci Srbi.

Trampov izborni štab prvo je tvrdio da su izbori pokradeni, ali dokaza za to nema ni u jednoj saveznoj državi, pa je ova poluga za delegitimisanje izbornih rezultata otpala.

Na društvenim mrežama onda je počelo da se piše da je za Bajdenovu pobedu u Mičigenu kriva mašina koja je brojala glasove; mašina je delo kompanije Dominion Voting Systems u kojoj rade Srbi, a kompanija ima i predstavništvo u Srbiji.

Desetine hiljada korisnika društvenih mreža – a mahom su to oni naklonjeni Trampu i skloni generalno širenju neproverenih informacija – sada dele objave o tome da u ovoj kompaniji učešće imaju istaknute ličnosti Demokratske stranke poput Klintonovih i liderke demokratske većine u donjem domu američkog Kongresa SAD, što nije istina, kao i da je reč o velikoj prevari u kojoj su učestvovali srpski inženjeri.

amerika izbori

Redakcija je imala uvid u imena objavljena na društvenim mrežama, ali smo odlučili da ih ne objavljujemo kako bismo zaštitili identitete zaposlenih u kompaniji Dominion Voting Systems i kako oni ne bi bili dalje targetirani.

Tramp je sam zaslužan za raspaljivanje vatre među desničarima i širenje teorije da je sve maslo Hilari i Bila Klintona koji su umešali prste u Dominion, a nije se libio ni da eksplicitno kaže da mu je Dominion “izbrisao” ili “okrenuo” stotine hiljada glasova koji bi inače otišli njemu.

Čak i greška koje se jeste dogodila u Mičigenu kada je okrug Antrim prema prvim prognozama najavio trijumfalnu pobedu Džoa Bajdena bila je ljudska i nije imala veze sa mašinama.

Njujork tajms i AP pišu da Dominion mašine ni na koji način nisu opstruirale izbore, ali i da su korišćene u samo dva od pet okruga u Džordžiji i Mičigenu gde su zabeleženi problemi u prebrojavanju glasova; Dominion softver nije imao veze ni sa jednom od nepravilnosti.

Kompanija Dominion je, prema navodima Njujork tajmsa, iz Kanade, ali su srpski mediji još 2017. godine, posle predsedničkih izbora u SAD 2016, pisali da tim programera iz Srbije zaposlenih u kompaniji “Dominion voting” osmišljava softvere koji se koriste za elektronsko glasanje, uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi, piše Nova.

Trampove pristalice ovo žele da iskoriste za osporavanje Trampovih rezultata.

I srpski mediji preneli su izjavu Emerald Robinson, novinarke Njuzmaksa i izveštača iz Bele kuće, koja je rekla da je glasačke mašine koje Tramp optužuje da su mu izbrisale milione glasova napravila kanadska kompanija od delova iz Kine i softvera napravljenog u Srbiji.

Vilbur Bist je gradonačelnik američkog grada Rebit Heš. Ovo bi bila sasvim obična vest da Vilbur nije francuski buldog

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


104 Shares
104 Shares
Share via
Copy link