Svet Vesti

Tramp prvu ženu sahranio na golf terenu da bi izbegao plaćanje poreza

Foto: Profimedia / Ivana Tramp

Prethodnog meseca svetski mediji preneli su vest da je prva supruga Donalda Trampa, Ivana Tramp, preminula od posledica nesrećnog slučaja.

Kada je sahranjena u Tramp nacionalnom golf klubu niko nije mogao da pretpostavi da bi ta lokacija mogla da posluži kao metod za izbegavanje poreza, piše Gardijan.

Foto: Profimedia / Ivana Tramp

Naime, poreski zakon u Nju Džerziju izuzima zemljište na groblju od svih poreza, stopa i procena – a njen grob potencijalno ima poreske implikacije za imovinu porodice Trampa, koja poseduje golf terene u državi u kojoj su porezi na imovnu i zemljište prilično visoki.

Prema dokumentima koje je obradila ProPublika, porodični fond Trampovih je ranije tražio da se obližnja imovina u Nju Džersiju odredi kao neprofitna kompanija za groblja. Ivana Tramp, koja je umrla u julu, u 73. godini, nakon pada u kući na Menhetnu u Njujorku, prva je osoba za koju se zna da je sahranjena na golf terenu gde Donald Tramp i njegova porodica provode vreme u toku leta, navodi pomenuti list.

Prema poreskom zakonu Nju Džerzija, zemljište za sahrane nije samo izuzeto od poreza na nekretnine, stopa i procena ili poreza na ličnu imovinu, već i poreza na poslovanje, poreza na promet, poreza na prihod i poreza na nasledstvo, prenosi Nova.rs.

Bruk Harington, profesorka sociologije na koledžu Dartmut u Nju Hempširu, napisala je u subotu na Tviteru da je ispitala tvrdnje da bi mesto počivanja Ivane Tramp takođe mogle da koristi poreskom planiranju njenog bivšeg muža.

– Kao poreski istraživač, bila sam skeptična prema glasinama da je Tramp sahranio bivšu ženu u tu tužnu malu zemlju na svom golf terenu u Bedminsteru samo zbog poreskih olakšica. Pa sam proverila poreski kod Nju Džerzija i to je trostruko izbegavanje poreza. Porez na imovinu, porez na prihod i promet, napisala je Haringtonova.

Ona je kasnije tvitovala puni poreski kod Nju Džerzija za zemljište na groblju. Iako ne postoji odredba o količini ljudskih ostataka koji su neophodni da bi se kvalifikovali za groblje, oporezuje se prodaja venaca, većih zimzelenih arandžmana, cveća i drugih sličnih artikala.

Prethodni izveštaji su sugerisali da je Tramp planirao da izgradi različite vrste groblja na golf terenu u Bedminsteru. Prošle nedelje je to mesto bilo domaćin održavanja LIV turnira koji podržava Saudijska Arabija i koje je bilo fokus protesta nekih porodica žrtava terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001.

Američka javna radio stanica NPR je izvestila 2012. da je Tramp planirao da sebi izgradi mauzolej na imanju, što je izazvalo neke lokalne prigovore. Taj predlog je kasnije proširen na groblje koje bi moglo da sadrži više od 1.000 mogućih grobova. Plan je kasnije odbačen i zamenjen je dizajnom za “privatno porodično groblje sa 10 parcela” na istom mestu i ponovo je prerađen u predlog za komercijalno groblje sa 284 parcele, izvestila je stanica.

Ivana Tramp je sahranjena na parceli blizu prve rupe golf terena, posle komemoracije koja je održana na Menhetnu 20. jula. Njeno počivalište trenutno je obeleženo rudimentarnim vencem od belog cveća i graviranim granitnim kamenom.

Izvor: Nova.rs

Isplivala Trampova fotografija bez trunke šminke, fanovi oduševljeni (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

148 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap