Magazin Top 10 Vojvodina

Top 10 specijalnih rezervata prirode u Vojvodini

Vojvođanske prirodne lepote nadaleko su poznate, a osim Nacionalnog parka Fruška gora, Vojvodina može da se ponosi i svojim specijalnim rezervatima prirode (SRP). Ovom prilikom izdvojili smo njih deset, a preostali su takođe lepi i vredni posete.

SRP Deliblatska peščara

Jedan od najstarijih prirodnih rezervata u Srbiji, Deliblatska peščara, nalazi se u jugoistčnom delu Vojvodine i predstavlja najveću evropsku kontinentlnu peščaru. Obuhvata opštine Bela Crkva, Alibunar, Vršaca i Kovin, a površina prirodnog dobra iznosi gotovo 35 hiljada hektara.

srp_deliblatska_pescara
Izvor: zivetisprirodom.rs, Milan Z Uljmanski

Karakterističan reljef i pedološka podloga, specifična klima i izrazit nedostatak površinskih voda uslovili su formiranje peščarskih, stepskih i šumskih ekosistema, sa jedinstvenim mozaikom životnih zajednica i tipičnim predstavnicima flore i faune. Ovde živi preko 900 različitih vrsta i podvrsta, a zbog svojih specifičnosti odlikuje se mnogobrojnim endemskim vrstama, poput banatskog božura, Pančićevog pelena, Degenove kockavice, šerpeta i peščarskog smilja. Što se životinjskog sveta tiče, ovde žive pustinjski mravi, endemska vrsta insekata, stepski smuk, stepski skočimiš, stepski soko, tekunica i mnogi drugi. Zbog navedenih karakteristika, Deliblatska peščara predstavlja jedan od najvažnijih centara biološke raznovrsnosti u Evropi, ponos Srbije i najnačajnije stepsko područje.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

378 Shares
378 Shares
Share via
Copy link