Top 10 Magazin Vesti Novi Sad

Top 10 specijalnih rezervata prirode u Vojvodini

SRP Titelski breg

Ovaj rezervat nalazi se u jugoistočnoj Bačkoj, u opštini Titel i predstavlja usamljenu lesnu uzvišicu, posledicu erozivnog dejstva Dunava i Tise. Zahvaljujući sačuvanim zapisima u lesno-paleozemljišnim sekvencama, koji omogućavaju proučavanje paleoklimatske evolucije tokom poslednjih 600.000 godina smatra se najinteresantnijom lesnom zaravni u Srednoj Evropi.

srp_titelski_breg
Izvor: pinterest.com

Specifičan reljef sastoji se od predolica, dolina, lesnih piramida, visećih dolina, provalija, pleća, poličica, surduka, glodina, a prisutne su i plavine, odronje i slivke.

Čak 630 različitih biljnih vrsta mogu se pronaći u ovm specijalnom rezervatu prirode, među kojima se izdvajaju patuljasta perunika, gorocvet, Valdštajnov luk, kao i kritički ugroženi taksoni tamnoljubičasti luk i prutasti osak. Osim toga, posebnu specifičnost biljnog sveta Titelskog brega predstavlja zajednica češljaste pirevine i metlice. U okviru biljnih vrsta značajan procenat čini i lekovito bilje, koje u 40 vrsta raste na Titelskom bregu.

Što se ptica tiče – na Titelskom bregu gnezdi se oko 180 vrsta, a broj retkih i ugroženih insekata iznosi oko 25. Neobični i retki sisari takođe doprinose značaju ovog prirodnog rezervata, te se ovde može naći tekunica, globalno ugrožena vrsta, sve ređa i u Vojvodini.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku