Top 10

Top 10 saveta za savršen osmeh i očuvanje zdravlja zuba

Beli zubi i lep osmeh mogu biti dar genetike, ali i rezultat redovne nege i održavanja zdravlja zuba. Drugi razlog je izuzetno značajan upravo zato što na njega možete direktno uticati, tako što ćete voditi računa o tome da održavate vaše zube zdravim, a samim tim i vaš osmeh savršenim.

Upravo zato, pripremili smo vam 10 saveta koji će vam pomoći da ovo ostvarite. Verujemo da određene predloge već praktikujete a da će neki biti pravo iznenađenje. Zato otkrijte načine da postignete savršen osmeh u tekstu koji sledi. 

#1 Redovni stomatološki pregledi i intervencije 

Na samom početku moramo da stavimo ono najvažnije – redovan odlazak kod zubara. U zavisnosti od kvaliteta zuba, neki ljudi moraju da posećuju zubara češće zbog učestalih kvarova, dok neki odlaze samo na redovne preglede kako bi skinuli kamenac, ili jednostavno proverili zdravlje zuba.

Ukoliko je kvalitet zuba izrazito nizak, pa se dešavaju česti kvarovi, krnjenja pa čak i lomljenje, zubni implanti mogu biti odlično rešenje. Kada su u pitanju zubni implanti Beograd, kao prestonica, ima veliki broj zubarskih ordinacija koje pružaju odličnu uslugu na ovom polju. 

Redovan pregled kod zubara bi trebalo da zakažete bar dva puta godišnje, a za speifične stomatološke intervencije je najbolje da poslušate savet zubara, koji će vam reći kada bi trebalo da ga posetite.

Zubar koji popravlja zube iz pacijentove perspektive

#2 Redovna i pravilna higijena

Glavna stavka u održavanju zuba, ali i u prevenciji mogućih kvarova jeste redovna i pravilna higijena zuba i usne duplje. To znači pranje zuba i jezika minimum dva puta dnevno (obično ujutru i uveče), zatim ispiranje usne duplje, kao i povremeno korišćenje konca za zube, koje bi treblo da bude umereno, i bez preteranog kontakta sa desnima kako ne bi došlo do povrede. 

#3 Povremeno ispiranje usta čajem

Ukoliko se u vašoj usnoj duplji odvija blaži upalni proces, ako su vam desni nadražene, i primećujete tragove krvi prilikom pranja zuba, bilo bi dobro da usta ispirate čajem od žalfije ili kamilice, koji će umiriti ovakve upale. Ukoliko one postanu učestale obratite se stomatologu.

#4 Ispiranje usta sodom bikarbonom

Za naslage na zubima, i početak taloženja kamenca odlična je soda bikarbona, koji ovaj proces usporava, i održava vaše zube čistiijim. Ono što je važno je da se ispiranje sodom  ne preporučuje često.

#5 Unos vitamina C 

Vitamin C poznat je kao čuvar našeg imunog sistema, i vitamin koji pomaže u jačanju zdravlja i davanju energije telu. Ono što je manje poznato je da 1000 mg vitamina C na dnevnom niovu eliminiše 98% bakterija iz usne duplje, čije taloženje uzrokuje oboljenje zuba i desni. 

#6 Žvaćite žvake bez dodatnih šećera 

Iako reklame za žvake predstavljaju ovaj proizvod kao neizostavan za lep osmeh i svež dah, činjenica je da su žvake pune šećera koji doprinosi stvaranju karijesa, pa prilikom kupovine žvakaćih guma obratite pažnju da uzmete one sa najmanje šećera. Takođe, ovo važi i za bombonice za osvežavanje daha. 

#7 Oprezno i umereno sa slatkišima 

Da slatkiši nisu dobri za naše zube uče nas još od malih nogu, ali poslastice su ponekad toliko neodoljive da ne razmišljamo o posledicama kada ih konzumiramo. Različite bombone, lizalice i slatkiše pune šećera bi trebalo izbegavati u potpunosti, a treba biti posebno oprezan pri konzumiranju mekih slatkiša. 

Različite vrste karamela mogu se zalepiti za zub i ostaviti trajne posledice, odnosno oštetiti zub zbog čega ćete morati da odete na intervenciju. 

#8 Bez preparata za izbeljivanje zuba koji se reklamiraju na društvenim mrežama 

Budite izuzetno oprezni prilikom naručivanja bilo kakvih preparata za izbeljivanje zuba, čije reklame često viđamo na Instagramu i Facebook-u. Različite olovke i paste za izbeljivanje mogu napraviti samo trenutnu razliku, ali one ne predstavljaju adekvatnu zamenu za higijenu i održavanje zdravlja zuba. 

#9 Pažljivo sa pranjem zuba nakon konzumiranja voća 

Pravilo “30 minuta” kaže da zube ne treba prati minimum 30 minuta nakon konzumiranja voća, da bi se sprečilo negativno dejstvo voćnih kiselina na zubnu gleđ, koje će reagovati u dodiru sa pastom za zube.

#10 Prekomerna i nepravilna higijena nije preporučljiva 

Dva do tri temljna pranja zuba dnevno su sasvim dovoljna za održavanje higijene usne duplje. Svako preterinjave i prekomerno pranje zuba može izazvati samo kontraefekat u vidu oštećenja zubne gleđi, i sličnih problema.  

Takođe, pravilno pranje zuba je izuzetno važno, treba biti temeljan i nežan, bez preteranog pritiskanja četkice. Nakon pranja obavezno operite i četkicu mlakom vodom. 

Nadamo se da ćete ove savete uvrstiti u vašu dnevnu rutinu, i da će put do zdravih i lepih zuba biti lakši uz njih.

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link