Lifestyle

Kako do blistavog osmeha?

“Moj osmeh je lajtmotiv” – kaže Đole Balašević. Međutim, da bi vaš osmeh zaista postao vaš zaštini znak bitno je da vodite računa o njemu. Svakodnevna nega, redovna poseta zubaru i pravilna ishrana omogućiće vam zdrave i bele zube. I osmeh koji obara.

Stomatolozi preporučuju pranje zuba nakon svakog jela, međutim zbog užurbanog načina života često nismo u mogućnosti da odmah operemo zube, pogotovo ako uzmemo u obzir to da se zubi ne peru odmah nakon jela, jer usled povišene kiselosti zuba, zubna gleđ postaje veoma osetljiva i usled pranja može se oštetiti.

Potrebno je sačekati najmanje 30 minuta i onda ih oprati četkicom za zube sačinjenom od veštačkih vakana koja se brzo suši i na taj način ne dozvoljava razmnožavanje bakterija. Takođe, glava četkice treba da bude što manja, a vlakna srednje čvrsta kako ne bi oštećivala površinu zuba i desni.higijena-zuba-pranje

Često se dešava da četkicu menjamo onda kada je već uveliko počela da se raspada. Međutim, stručnjaci kažu da četkicu za zube treba menjati na svakih šest do osam nedelja.

Prilikom odabira paste za zube, odaberite onu koja sadrži fluor, jer on potpomaže u jačanju zuba i zubne gleđi.

Pogledajte kako da sačuvate organizam od prehlada

Zube perite 3 minuta i to malim kružnim pokretima od desni prema zubu. Ne zaboravite i unutrašnju povšinu kao i grizne zube. Obavezno otčetkajte i jezik na kome se razmnožavaju bakterija i koji mogu biti uzročnici neprijatno zadaha.

Ono što mnogi ne koriste, a predstavlja jednu od bitnijih stavki u oralnoj higijeni, jeste korišćenje medicinskog konca za zube uz pomoć kojeg ćete otkloniti nečistoću do koje četkica nije mogla da dopre.

jabuka-cetkica-zubi

Osim ovih stvari, stručnjaci preporučuju i korišćenje preparata koji sadrže fluor, kao što su gel za mazanje zuba ili tečnost za ispiranje.

Kako biste imali zdrave desni i svež dah, bitno je i da vodite računa o hrani koju jedete. Naime, ishrana bogata vlakinama, mineralima i vitaminima ojačava zube, desni, sprečava stvaranje karijesa i lošeg zadaha.

Pogledajte kako da očistite organizam od otrova

Kako bi imali blistavo bele zube potrebno je da jedete što više karfiola, zelene salate, jabuke i narandže. Da bi vaš dah ostao svež, pijte mnogo vode.

Gazirana pića na bazi kole izbegavajte u velikom luku, jer umanjuju belinu zuba. Umešto kole sledeći put naručite limunadu bogatu limunskom kiselinom koja pozitivno deluje na zube.

Cigarete su veliki NO ukoliko želite da imate biserno bele zube, jer nikotin u cigaretama ostavlja mrlje na zubima, a uz to ni zadah vam neće biti prijatan.

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link