Lifestyle

Tinkture: Kopriva čisti krv, a kantarion leči depresiju

Lekoviti sastojci tinktura ulaze u krvotok brzo, gotovo momentalno. Zato tinkture mogu biti, između ostalog, prva pomoć i lek za hitne slučajeve. Mnogo su koncentrisanije od drugih načina konzumacije lekovitih biljaka poput čajeva, kaže Vesna Thiele, licencirana fitoterapeutkinja, i objašnjava kako je prednost tinktura u njihovu brzom delovanju.

Samo nekoliko kapi tinkture jače je od cele šoljice čaja. Stoga je njihova primena jednostavnija, a i rok trajanja bilja duži. Kroz tinkture se lekoviti sastojci iz bilja mnogo lakše vare i asimiliraju u telu nego kod sirovih biljaka.

Tinkture se dobijaju natapanjem određene količine lekovitog bilja u tačno određenoj količini alkohola. Nekad su se u tu svrhu koristile rakije i vina, ali danas ih je zamenio etanol. Thiele kaže kako je alkohol najbolji rastvarač, koje izvlači sve lekovite sastojke iz bilja. Pravljenje tinktura alkoholom metoda je stara hiljadama godina i koriste je svi ozbiljni herbalisti na svetu.

Alkohol se koristi zato što se najvažniji lekoviti sastojci, poput esencijalnih ulja, smole, alkaloida steroida i brojne druge biohemijske supstance ili fitohemikalije, mnogo bolje rastvaraju u alkoholu nego u vodi (čaj) ili na bilo koji drugi način. Štaviše, određene važne fitohemikalije iz biljaka mogu se rastvoriti jedino u alkoholu. Alkohol takođe održava tinkturu i produžava joj rok trajanja, zbog čega je on gotovo neograničen.

– Osobe koje ne smeju ili ne žele da konzumiraju alkohol mogu da ukapaju tinkturu u šoljicu vrućeg čaja. Na taj će način alkohol u potpunosti ispariti, a ostaće svi lekoviti sastojci. Mnoge biljke mogu poslužiti za izradu tinktura, a najčešće se koriste kopriva i kantarion. Kopriva je jedna od najkorisnijih lekovitih biljaka – kaže Theile.

Svi delovi koprive – stabljika, lišće, koren i cvet – imaju lekovita svojstva. Svedski naučnik Abe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje ako ne bi žarila. Životinje i insekti bi je odavno pojeli. Zbog velike količine gvožđa dobra je u lečenju anemije, čisti krv, a samim tim i ceo organizam. Uz koprivu, najzastupljenija je tinktura od kantariona.

– Ova biljka predstavlja ceo jedan divan svemir čudesnih delovanja koje su sve sažete u jednoj biljci. Doslovno nema niti jednog dela ljudskog tela, ali ni psihe, gde kantarion neće pomoći, stoga je jako cenjen u narodu. Mnogim medicinskim i naučnim istraživanjima utvrđeno je da pomaže u lečenju reaktivne depresije – kaže Theile, koja se izradom tinktura bavi već godinama.

– Prvi put su me zaintrigirale kad sam u Nemačkoj pohađala školu u prirodi i upoznala se sa recepturom tinkture od švedskog bilja. To je bilo pre 15-ak godina, i od tada naša kuća nikad nije bila bez ove tinkture. Ona je prva pomoć za bolju probavu, glavobolju ili kod rana, udaraca, reume, itd.

Tinktura od koprive

– podiže nivo gvožđa u krvi, čisti organizam, pospešuje rast kose i sprečava otpadanje, sadrži kalcijum, kalijum, gvožđe, fosfor, vitamine C i A te organske kiseline.

kopriva list

Tinktura od kantariona

– popravlja raspoloženje kod blage depresije, nervoze, razdražljivosti, potištenosti, straha i nesanice, podiže raspoloženje, uklanja osećaj umora i bezvoljnosti

U jednu litru rakije stavimo 2 pune šake na po suncu ubranih cvetova i ostavimo bocu tri nedelje na suncu ili na toplom

Tinktura za podizanje imuniteta

– beli luk, kurkuma (u prahu ili korenu), ren, biber, čili papričice, đumbir, etanol 45%

Usitnite biljke pa ih natopite u alkohol. Bilje mora biti u jednakim količinama, a odnos bilja i alkohola treba da bude od 5: 1 do 10: 1. Ostavite da stoji 2-3 nedelje i svakodnevno promešajte kako bi se u etanol izvukle aktivne materije. Nakon toga iscedite biljni materijal i filtriranje tinkturu.

Tinktura od gaveza leči upale nerava, bolesne zglobove…

Staviti 100 g korena gaveza u 700 ml jake rakije ili alkohola u plastičnu bocu i položiti vodoravno da “odleži” na tamnom mestu 14 dana. Promućkati svaki treći dan. Nakon 14 dana procediti i čuvati u tamnoj staklenoj boci na hladnom. Ovom tinkturom mazati obolelo mesto triput dnevno. Homeopate tvrde da ne postoji osoba kojoj ova tinktura nije pomogla.

Đumbir za jači imunitet i čišćenje krvi

djumbir

Uzmite 400 grama korena svežeg đumbira i očistite ga, naribajte koren i zalijte ga litrom alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Ostaviti da sadržaj odstoji 3-4 nedelje na toplom mestu, uz povremeno mućkanje. Kada tinktura dobije žutu boju, treba je procediti.

Konzumirajte po jednu kašičicu tinkture posle doručka i ručka. Nemojte je koristiti u večernjim satima. Ova tinktura poboljšava imunitet celog organizma i pročišćava krv. Odlično je prirodno sredstvo protiv glavobolja, bolova u zglobovima, ali i zubobolje.

Čičoka za masnu jetru i smanjenje masnoća u krvi

Tinktura od čičoke sjajna je za masnu jetru i masnoću u krvi. U 70% alkohol ili jaču domaću rakiju naribajte tri – četiri korena čičoke pa ih prelijte alkoholom. Tegla se povremeno protrese, a nakon 14 dana tečnost se procedi u tamnu bočicu. Uzmite kašičicu tri puta na dan pre jela.

5 sobnih biljaka koje će vam pročistiti vazduh u kući od otrova

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

137 Shares
137 Shares
Share via
Copy link