Balkan Vesti

Srpska pravoslavna crkva ostaje u Crnoj Gori, Ugovor potpisali Patrijarh i Abazović

temeljni ugovor
Foto: Dritan Abazović / Telegram (Courtesy Image) - TANJUG/ PRAVOSLAVNA MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA

Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpisan je jutros oko 10 časova u vili “Gorica” u Podgorici, a ozvaničili su ga patrijarh srpski Porfirije i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Vest o potpisivanju prvi je objavio premijer Abazović na svom kanalu na Telegramu uz fotografiju na kojoj se vide on i patrijarh srpski Porfirije dok potpisuju ugovor.

Pored pomenute dvojice, potpisivanju Temeljnog ugovora prisustvovali su i crnogorski ministar pravde Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Današnji sporazum donekle je iznenađujuć s obzirom da ni vlada Crne Gore, a ni Srpska pravoslavna crkva nisu ranije zvanično najavile dolazak patrijarha Porfirija u Podgoricu i tačan datum potpisivanja Temeljnog ugovora, iako su se pre nekoliko dana pojavile nezvanične informacije da je svečanost planirana za 3. avgust.

Crnogorski mediji javili su jutros da je manja grupa građana protestovala protiv Temeljnog ugovora nedaleko od vile “Gorica”, ali da je policija blokirala prilaze objektu.

temeljni
Printscreen podgorica

Prethodno je crnogorska Vlada usvojila tekst Temeljnog ugovora još 8. jula, a premijer Abazović i predsednik Crne Gore Milo Đukanović usaglasili su se 19. jula kako pomenuti ugovor mora biti još jednom proveren od strane pravnih eksperata crnogorske vlade, podseća RTS.

Na potpisivanje Temeljnog ugovora, prva reagovala Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića koja je najavila da će danas pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade”, navedeno je u saopštenju DPS-a.

Đukanovićev DPS, kao najveća stranka u parlamentu, je do sada podržavao manjinsku Vladu Dritana Abazovića i davao u Skupštini neophodnu podršku za njeno funkcionisanje.

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, od samog objavljivanja, izazvao je sukobe unutar Vlade Dritana Abazovića i među članicama vladajuće većine.

Deo vladajuće većine, DPS i Socijaldemokratska partija saopštavali da je Temeljni ugovor protivan nacionalnim interesima Crne Gore, neusklađen sa Ustavom Crne Gore i u koliziji sa crnogorskim zakonima.

Dritan Abazović ranije je odbacio primedbe koje su na verziju Temeljnog ugovora podnele različite nevladine organizacije, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i druge institucije.

Temeljni ugovor nastao je kao potreba da se precizno regulišu odnosi između SPC i države Crne Gore, a propisuje niz obaveza ove države prema SPC.

Ugovorom država priznaje pravni kontinuitet SPC od 1219. godine, država garantuje SPC da u njenim objektima državni organi ne mogu preduzimati bezbednosne mere bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih organa, SPC se daju javno pravna ovlašćenja, država se obavezala da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC u Crnoj Gori, a otvorena je i mogućnost uvođenja veronauke u javnim obrazovnim ustanovama.

Ovo je stariji brat Dritana Abazovića, priznati stručnjak i medicinski genije

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

58 Shares
Share via
Copy link