Magazin Novi Sad

Ovako izgledaju hrabrost, posvećenost i ljudskost! Studenti medicine volontiraju u KCV u borbi protiv kovida

Da bi neko bio odličan lekar mora biti pre svega čovek. Ako se po jutru dan poznaje, Medicinski fakultet u Novom Sadu može se pohvaliti sjajnim studentima koji su već uveliko postali ljudi, a uskoro će postati i lekari.

Kako bi najbolje što mogu pomogli svojim budućim kolegama, student završnih godina medicine uključili su se u borbu protiv koronavirusa.

Studenti završnih godina Medicinskog fakulteta u Novom Sadu od ponedeljka su u Kliničkom centru Vojvodine i u Institutu za javno zdravlje Vojvodine gde, na sopstvenu inicijativu, pomažu iskusnijim kolegama u borbi protiv korona virusa.

Dvadesetak studenata, koliko ih ima za sada, organizovalo se kako bi pomogli u situaciji koja je za medicinare veoma teška, u trenutku kad je ljudstva nedovoljno, kapaciteti sve popunjeniji, a umor neprekidan uz 24-časovni rad.

Jedan od studenata koji učestvuje u ovoj priči je Stefan Jakšić, kaže da su studenti, članovi sekcije prve pomoći Medicinskog fakulteta, došli na ideju da se angažuju u kovid zonama pre desetak dana, kad su na onlajn konferenciji razmenili iskustva sa kolegama iz Zagreba, Ljubljane i Banjaluke.

“Oni su sa nama podelili svoja iskustva u borbi protiv pandemije i, vođeni time, sastavili smo predloge o načinima na koje bismo mogli da pomognemo kolegama u ustanovama, prevashodno u Kliničkom centru Vojvodine. U dogovoru sa dekanicom prof. dr Snežanom Brkić i direktorkom KCV prof. dr Editom Stokić rasporedili smo se po kovid klinikama i intenzivnim jedinicama po smenama, u zavisnosti od potreba. Sve radimo pod nadzorom lekara i medicinskih sestara i u dogovoru sa kolegama, a pomažemo koliko možemo – od sitnica do konkretnijih stvari u smislu administracije ili praćenja stanja pacijenata”, kaže Jakšić za 021.

Kako kaže, od narednog ponedeljka će se najverovatnije još studenata javiti da učestvuje u ispomoći jer se uočava potreba za tim, naročito na prijemnoj trijaži Infektivne klinike.

Na pitanje šta je studente pokrenulo da se još na fakultetu uključe u “prve redove odbrane”, on kaže da razumeju kolege koji neprekidno rade, a osećaju empatiju i prema brojnim pacijentima.

“Svi smo se našli u vrlo nezavidnoj situaciji. Naravno da učimo iz svega ovoga i to je velika stvar u našim životima, a pokušavamo da primenimo sve ono što smo do sada naučili na fakultetu. Pozvao bih sve kolege sa drugih medicinskih fakulteta u Srbiji da pokažu inicijativu u svojim sredinama i pomognu zaposlenima na klinikama”, poručuje Stefan Jakšić.

Ovoj grupi studenata volontiranje nije ništa novo . Oni su se organizovali i tokom prvog talasa epidemije u Srbiji, kad su formirali SOS mobilni tim i kol centar za pomoć građanima.

Kapaciteti KCV pred pucanjem. Deo Instituta za plućne bolesti u Kamenici postaje kovid bolnica

376 Shares
376 Shares
Share via
Copy link