Koronavirus Novi Sad

Kapaciteti KCV pred pucanjem. Deo Instituta za plućne bolesti u Kamenici postaje kovid bolnica

Koliko je stanje sa brojem obolelih od koronavirusa ozbiljno, a zdravstveni sistem prenapregnut govori I činjenica da će deo Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kameniti u narednim danima postati kovid bolnica.

Na bolničkom lečenju u Novom Sadu nalazi se 327 pacijenata.

U Novom Sadu je sve manje mesta za prijem pacijenata obolelih od kovida-19, zbog čega su počele pripreme da dva sprata u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici narednih dana postanu kovid bolnica, piše 021.rs.

Prema poslednjim podacima, u novosadskim bolnicama – Kliničkom centru i Vojnoj bolnici leči se 327 osoba, što je blizu maksimumu od 342 pacijenta sa kraja jula.

Trenutno se u Kliničkom centru nalazi 311 pacijenata. Na respiratoru je 19 obolelih, što je dvoje više nego u sredu. U Vojnoj bolnici je smešteno 15 pacijenata, a kako 021.rs saznaje, u Dečijoj bolnici se nalazi dvoje dece koja imaju simptome kovida-19.

Odluka da se deo Instituta za plućne bolesti pretvori u kovid bolnicu doneta je jer je Klinički centar Vojvodine skoro pun i ponestaje objekata koji mogu da služe za prijem zaraženih koronom, a da se ne ugrozi rad ostalih službi koje treba da brinu o pacijentima obolelim od drugih bolesti.

U KCV-u obolele od kovida-19 primaju na Infektivnoj klinici, ortopediji, rehabilitaciji, urologiji, plastičnoj hirurgiji, maksilofacijalnoj i abdominalnoj hirurgiji.

Iz državnih organa do sada nisu saopštavali koliko tačno ima mesta za prijem obolelih u Novom Sadu. Bilo je reči da će, ukoliko bude potrebe, deo Novosadskog sajma biti korišćen za smeštaj pacijenata, kao što je bilo tokom proleća.

Godinama ih bukvalno terali u Nemačku, a sada hitno traže 1277 medicinara samo u Kliničkom centru Srbije

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
182 Shares
182 Shares
Share via
Copy link