Magazin Novi Sad

Vozači Radosnog detinjstva u NS najavljuju štrajk zbog sramotnih plata, preti im se otkazima

radosno-detinjstvo

Novosadski vrtići su besplatni za mališane, ali veliki broj zaposlenih u PU “Radosno detinjstvo” već mesecima žive na ivici egzistencije, ispod svakog nivoa ljudskog dostojanstva.

Primaju plate koje su na ili ispod nivoa propisanog minimalca, a nisu ispoštovani ni osnovni uslovi rada, pošto ne primaju regres, topli obrok niti naknadu za minuli rad ili rad u noćnoj smeni.

Zbog teških uslova rada, zaposleni u voznom parku, kuhinji i vešeraju obratili su se pismenim putem direktorki ove ustanove Marijani Popov, 8. septembra, sa zahtevom za uvećanjem primanja, posebno uzevši u obzir opštu inflaciju i povećanje svih životnih troškova.

Zahtev direktorki radosnog detinjstva
Foto: Privatna arhiva

Kako je zakonski rok od 8 dana od podnošenja zahteva istekao 20. septembra, vozači zaposleni u ovom preduzeća najavljuju obustavu rada, pošto njihovi zahtevi o povećanju zarada nisu ispunjeni.

Na osnovu dokumentacije u koju je redakcija Luftike imala uvid, zaposleni su osuđeni da preživljaju sa 35.000 dinara mesečno, što je gotovo nemoguće u uslovima gde se samo troškovi komunalija kreću od 12 do 18 hiljada dinara mesečno.

Praktično su osuđeni na doživotni minimalac, a radnicima se ne uvažavaju ni kvalifikacije, pošto se vozači i kuvari tretiraju kao nekvalifikovana radna snaga.

Kako kažu zaposleni u ovom preduzeću, nemaju nikakvu podršku rukovodstva preduzeća, kao ni od Grada ni sindikata, a preti im se otkazima, ukoliko istraju u svojim zahtevima.

U Srbiji korupcija ne postoji, bivši direktor “Radosnog detinjstva” oslobođen optužbi

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

376 Shares
376 Shares
Share via
Copy link