Novi Sad Vesti

U Srbiji korupcija ne postoji, bivši direktor „Radosnog detinjstva“ oslobođen optužbi

samar
Printscreen

Nekadašnji dugogodišnji direktor Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ Borislav Samardžić dobio je oslobađajuću presudu u prvostepenom postupku koji se vodio zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Protiv njega i pravnika, koji je u međuvremenu preminuo, vođen je postupak koji je obustavljen, pa je po preciziranoj optužnici suđeno samo Samardžiću, piše Dnevnik, a prenosi 021.

Prema navodima iz optužnice podignute 2016. godine, on je od februara 2006. do jula 2012. godine, prvo kao vršilac dužnosti, a potom kao direktor, nevršenjem svoje dužnosti i iskorišćavanjem službenog položaja protivpravno pribavio više od dva miliona dinara.

Pre oslobađajuće presude, njemu se pripisivalo da mu je ovaj iznos isplaćen kao veći od dozvoljenog, na ime neto plate, po osnovu uvećanog koeficijenta za obračun i stimulacije, na taj način što nije obustavio izvršenje odluke upravnog odbora.

Kako se navodilo u optužnom aktu, on je znao kao lice koje se stara o zakonitosti rada ustanove da Upravni odbor čiji je osnivač Grad Novi Sad nije nadležan za povećanje koeficijenta za obračun plate direktoru.

Mediji su preneli još davne 2013. godine da je Samardžić presudom Višeg suda u Novom Sadu osuđen zbog seksualnog zlostavljanja radnice u pomenutom vrtiću kojim je godinama rukovodio.

Pošto je tužba tada podneta prema ustanovi „Radosno detinjstvo“, čiji je Samardžić bio direktor i ovlašćeno lice, ovo preduzeće isplatilo je tužilji 500.000 dinara na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnosti, kao i 250.000 dinara na ime pretrpljenog straha. Takođe, teret troškova postupka od 308.518 dinara platila je tužena strana.

U ovom slučaju, kako stoji u obrazloženju presude, Samardžić je počev od septembra 2010. godine pa zaključno sa 5. oktobrom 2011. vršio kontinuirano seksualno uznemiravanje K. V. verbalno, putem SMS poruka, a kao posledica toga, psihičko zdravlje žrtve mobinga je trajno narušeno, za šta postoji medicinska dokumentacija.

– Presudom sam delimično zadovoljna, jer ne postoji ništa što bi moglo da nadoknadi svu patnju koju je pretrpela moja porodica u prethodnom periodu – kazala je nakon presude žrtva uz konstataciju da je dok je bila na bolovanju premeštena u drugi objekat, a njeno ime je skinuto sa vrata kancelarije.

Borislav Samardžić, funkcioner SPS-a, na čelu novosadskih vrtića bio je sedam godina, sve do 2012. godine, a nakon njegovog odlaska otkriven je dug preduzeća od oko sedam miliona evra, pa je u prethodnom periodu i račun „Radosnog detinjstva“ bio u blokadi. U izjavi za medije on je rekao da će u drugostepenom procesu biti dokazana njegova nevinost i da ne postoje ni tragovi uznemiravanja.

– To je prvostepeno rešenje, mi smo podneli žalbu, kao i ‘Radosno detinjstvo’ i moj jedini komentar je da ćemo u drugostepenom procesu dokazati da tu nema ni tragova seksualnog uznemiravanja – rekao je Samardžić tih dana za Danas.

Porodica demantovala da je Oliver Antić vanbračnu ćerkicu seksualno zlostavljao

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

73 Shares
Share via
Copy link