Novi Sad Vesti

Roditelji ne mogu da upišu decu u vrtić jer E-uprava baguje, 5 dana pre kraja konkursa

e vrtic baguje

Konkurs za upis dece u PU Radosno detinjstvo u Novom Sadu traje još pet dana, tačnije do 11. maja.

Našoj redakciji javili su se roditelji koji, kako kažu već nekoliko dana ne mogu da prijave decu na konkurs, jer E-uprava „baguje“.

Jedini način prijave dece na konkurs za upis u vrtiće je preko portala E-uprave, odnosno E-vrtića. Problema sa prijavom je bilo i na samom početku konkursa, kada su roditelji dobijalil objašnjenje da je sistem preopterećen zbog velikog broja prijava.

Naša redakcija je pozvala PU Radosno detinjstvo s pitanjem na koji način da se reši problem nemogućnosti prijave na konurs. Prosledili su nas na socijalnu službu, gde smo dobili odgovor da je sistem „verovatno preopterećen i da treba da sačekamo malo i pokušamo ponovo“.

Na pitanje mogu li roditelji doći direktno u PU Radosno detinjstvo rekli su da to nije moguće, te da je jedini način prijave dece preko E-uprave.

Skrenuli su pažnju i na to da prilikom logovanja na portal e-uprave ne treba označivati lokaciju. To je prozor koji se automatski pojavljuje prilikom logovanja.

– Pokušavam već nekoliko dana. Dođem do kraja formulara i kada treba da prosledim prijavu pojavljuje se stranica sa nekakvom greškom. Onda pokušam ponovo i potpuno me izbaci iz sistema i sa sajta. Pokušavala sam i sa lokacijom i bez lokacije, i sa telefona i sa računara. Ne vredi. Očajna sam, plašim se da neću stići da prijavim dete do kraja roka – rekla je za naš portal zabrinuta majka A.J. iz Novog Sada.

Portal E-uprava je veliki ponos premijerke Brnabić. To je „njen projekat“ na kom je radio njen brat, preko kompanije u kojoj je zaposlen.

Koliko nas je sve to koštalo više se i ne zna, jer je održavanje sistema proces, ali prema informacijama dostupnim u medijima Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koju je otvorila upravo Brnabić dolaskom na mesto premijera 2017. godine, firmi rođenog brata premijerke dodelila je ugovor vredan 180 miliona dinara.

To je bilo samo inicijalno ulaganje, a e-uprava je nastavila da se razvija i crpi novac iz budžeta. Pa tako danas dobijamo odgovor „sačekajte malo, sistem je verovatno pao“, pet dana pre kraja konkursa za upis dece u predškolske ustanove.

Gradska uprava onemogućila Novosađane da odlučuju o svojoj sredini

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

48 Shares
Share via
Copy link