Magazin Novi Sad

Student iz Novog Sada pisao Vučiću i tražio zaštitu od profesora Pravnog fakulteta

Student iz Novog Sada Stefan Karanović uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i zatražio da „zaštiti studenta – uzbunjivača od odmazde profesora“, pošto je suspendovan sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu jer je, kako tvrdi, ukazivao na korupciju i kriminal, piše Kurir.

On je u pismu predsednika Srbije upitao da li su Srbiji potrebni mladi poslušnici ili pametni ljudi koji razmišljaju svojom glavom i bez obzira na cenu bore se protiv korupcije i nepravde, i da li oni koji ukazuju na kriminal i korupciju zaslužuju da umesto nagrade, dobijaju pretnje, suočavaju sa izmišljenim aferema i nemaju mogućnost da vode normalan život.

Krivična prijava protiv dekana i sekretara

„Da li će se na ovaj način, zataškavanjem istine na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, srpsko pravosuđe podići sa najnižih grana u istoriji ove nesrećne zemlje na kojima se trenutno nalazi i ovako ući u EU“, naveo je Karanović u pismu u kojem se Vučiću obraća sa „Vaš budući kolega“.

On je podsetio da je podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv nekadašnjeg dekana i sekretara Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Ljubomira Stajića i Stanisava Masalovića, zbog navodnog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

Karanović je Stajića i Masalovića optužio da su zloupotrebili službeni položaj time što su odbijali da mu daju dokumenta za ispis sa fakulteta „iz osvete zbog njegovih tekstova koji su izlazili u medijima“, zbog čega je onemogućen da nastavi studije na drugom fakultetu, iako je to njegovo ustavno pravo.

Odmazda nad studentom

Povodom ovog slučaja ranije se oglasila i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko koja je optužila Pravni fakultet u Novom Sadu da sprovodi „odmazdu“ nad Karanovićem tako što mu „iz političkih razloga ne dopušta da se ispiše sa tog fakulteta“.

„Postupanje nadležnih službi Pravnog fakulteta u Novom Sadu predstavlja grubo kršenje prava Stefana Karanovića, kao i kršenje Zakona o visokom obrazovanju i generalno prava na visoko obrazovanje“, kazala je Sonja Biserko i pozvala nadležne prosvetne inspekcije, pokrajinske sekretarijate i Ministarstvo prosvete da se aktivno uključe u taj slučaj.

Karanović je krajem novembra prošle godine podneo zahtev za ispis sa fakulteta i izdavanje potvrde o položenim ispitima da bi nastavio studiranje na drugom fakultetu, ali mu je Pravni fakultet umesto ispisnice izrekao meru suspenzije, jer je navodno prekršio disciplinu.

Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta sa Pravnog fakulteta.

Stefan Karanović je ocenio da je reč o „hajci“ protiv njega zbog tekstova koji su izlazili u pojedinim medijima o navodnim mahinacijama na Pravnom fakultetu, a koje nadležni dovode u vezu s njim.

Novi Sad vs Beograd iz perspektive studenta

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

157 Shares
157 Shares
Share via
Copy link