Beograd Lifestyle

Novi Sad vs Beograd iz perspektive studenta

Gde je bolje studirati u Novom Sadu ili Beogradu? O prednostima i manama za Luftiku govori studentkinja Marina Erak koja je imala priliku da osnovne studije završi u Novom Sadu, a sada je na masteru u Beogradu.

Studentski-domovi-novisad
privatna arhiva

Novi sad je grad u kome studenti mogu da studiraju veoma komforno. Velike su šanse da će živeti u blizini fakulteta i da pored gradskog prevoza na predavanja idu pešice ili bajsom.

Sve im je relativno blizu, centar grada, pabovi, mesta za izlaske, parkovi, menze u kojim mogu da se hrane, kulturne institucije, kej po kojem možeš prošetati, trčati, voziti rolere ili otići na kupanje na neku od plaža kada počne sezona.

Dobra stvar je što su biblioteke brojne, lako se nalaziš sa prijateljima, grad je i sam veoma lep.

Studenti se veoma lako upoznaju međusobno, pristupačni su i često se okupljaju, a u tu je i svakog leta legendarni muzički festival „Exit“, ili filmski festival ,,Cinema city“. Zaista nema mnogo mana. Osim kada se, u poređenju sa Beogradom, misli na znatno manji broj dešavanja u gradu.

jazz-festival-novi-sad
Foto: Jovana Rakić

Beograd u svakom trenutku, za svaku osobu, ali baš svaku, nudi besplatne sadržaje i dešavanja. Studentski kulturni centri nude izložbe, filmove, tribine, koncerte, radionice, ali i mnoge druge institucije za sve uzraste nude svaku vrstu razonode.

U toku studiranja uvek ima šta nisi posetio, video, gde nisi izašao. Fakulteti su glomazniji, studenata je mnogo više i uvek možeš da upoznaš nekog novog.

Beograd je grad koji je neverovatno živ i stalno traži da ga savladaš, ali i to ponekad može da bude iscrpljujuće.

Zapravo na svako mesto moraš ići gradskim prevozom i neretko se desi da ih treba više prometi da bi došao do nekog odredišta.

Bilo bi poželjno da imaš kartu grada, a i “tonu” vremena.

beograd-ulica-grad
Izvor: skyscraper.com

Veličina glavnog grada ne dopušta da se tek tako upustiš u više avantura tokom dana, pa često moraš da biraš i da dobro planiraš šta ćeš u jednom danu da uradiš.

Potrebno je mnogo vremena da se nađeš sa prijateljima , a u većini slučajeva, ako te neko nije dobro obavestio, sešćete na kafu na neko prilično skupo mesto za studenta.

Dobra stvar je što pored svakog studenskog doma postoji menza, ali domovi su često veoma udaljeni od fakulteta, mada, opet ponavljam, ovde nikada nije dosadno.

Na kraju shvatiš da nema na šta se jedan student nije navikao i na šta je sve spreman da sebi upotpuni dan i svoje studiranje prevede na zabavnu stranu i da svaki grad ima svoje, ali zapravo je studiranje ona dobra strana biti u gradu.

Više o tome zašto je Novi Sad grad ljubavi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

107 Shares
107 Shares
Share via
Copy link