Magazin

Top 10 karikatura Aleksandra Vučića

vucic-karikature

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uživa u medijskoj pažnji, ali moramo biti iskreni i priznati da i mediji vole Vučića. Posebno se u toj ljubavi ističu karikaturisti. Karikature Vučića ukrasile su mnogobrojne listove i portale, a predsednik im je svojim javnim nastupima i izjavama itekako pomogao pruživši im više nego dovoljno materijala za rad.

Da karikaturistima ne manjka inspiracije poslednjih godina potvrdio je u intervjuu za Istinomer i jedan od najpoznatijih srpskih karikaturista Dušan Petričić. On je za Istinomer rekao da je „Vučić karikatura sam po sebi„.

– Ova vlast je sama po sebi karikaturalna, a Vučić je već svojom pojavom karikatura. Kad otvori usta, kad počne da se prenemaže, namešta naočare, ruke… Ne mogu da shvatim da neko može da mu poveruje. On vodi državu, ali je živo biće, a ja kao drugo živo biće imam pravo da ga gledam i da prosuđujem da li bih od njega iz ruke uzeo orah. Ništa mu ne verujem. Zapanjen sam kako ovaj narod, koji može da bude neprosvećen i naivan, ali u sebi ima tu osobinu da proceni da li ga neko vara, ne može da shvati kada ga neko otvoreno laže – rekao je Petričić u intervjuu za Istinomer.

Petričićeve karikature iz nekog razloga se nise svidele predsedniku Vučiću, pa je ovom dugogodišnjem karikaturisti najstarijeg dnevnog lista u Srbiji, Politike, uručen otkaz.

Iako nikada nije zvanično potvrđeno da je Petričić sklonjen iz Politike zbog karikatura o Vučiću i vrapcima na grani bilo je jasno da se radi o cenzuri, iako naš predsednik tvrdi da cenzura u Srbiji ne postoji i da su mediji slobodniji nego ikad.

Eh, da, kada smo vam na početku rekli da predsednik obožava medije i novinare zaboravili smo da vam napomenemo da se to odnosi samo na one koji u superlativu pričaju o njemu.

Petričić očigledno nije jedan od tih, pa je morao da napusti Politiku.

Autor je tada naglasio da prestanak objavljivanja njegovih karikatura nije stvar autocenzure i tako jasno stavio do znanja da neće prestati da radi na karikaturama u kojima se u glavnoj ulozi nalazi Aleksandar Vučić.

Svoje radove je ubrzo počeo da objavljuje u nedeljniku NIN.

Vučić je karikatura sam po sebi

Koliko je Aleksandar Vučić inspirativan za majstore sa olovkom pokazalo se i u slučaju najpoznatijeg srpskog karikaturste Predraga Koraksića Coraxa. On je napravio kalendar sa karikaturama Aleksandra Vučića koji je izašao uz novogodišnji broj Danasa.

– Kinezi imaju godinu svinje, majmuna, pacova, zmije a ja sam za novogodišnji broj „Danasa“ napravio kalendar za 2018. – godinu Vučića – rekao je u intervjuu za Danas Predrag Koraksić Corax.

A da su Vučić i Srpska napredna stranka zaista posebno fascinirani medijima govori i izložba „Necenzurisane laži“ koja je održana u nekoliko gradova u Srbiji.

Povod za izložbu je, prema tvrdnjama organizatora, bio da se prikaže aktuelna medijska scena u kojoj se mediji grčevito trude da predsednika Srbije predstave kao cenzora.

Na izložbi je bilo izloženo oko 2.500 primeraka naslovnih strana, izveštaja, vesti, komentara u medijima, na osnovu kojih bi građani trebalo da procene da li u Srbiji ima cenzure.

Ono što je posebno interesantno u vezi sa tom izložbom jeste to da su umetnici čiji radovi su se našli na izložbi “Necenzurisane laži” najavili da će tužiti Srpsku naprednu stranku jer nisu tražili njihovu saglasnost za objavljivanje karikatura.

Među izloženim radovima našli su se dela Predraga Koraksića Coraxa, Petričića, kao i Marka Somborca iz Blica.

Ovi događaji potvrdili su da karikatura i danas ima veliku moć kada su joj u fokusu društvene i političke teme, a karikaturisti su i dalje jedni od najvrednijih hroničara sadašnjice.

Mi smo za vas odabrali TOP 10 karikatura Aleksandra Vučića. Na naslovnici je Petričićeva karikatura „Fantom iz Savamale“, koja u velikoj meri odražava stanje slobode u Srbiji od 2012. godine.

10. Najveća žaba

 

vucic-zaba

Na karikaturi Marka Somborca iz Blica 07.05.2013. Vučića vidimo kako se priprema da pojede žabu, dok ga sa slike bodri nekadašnji premijer. Jasna je aluzija na citat ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića koji je 2002. godine dok je saopštavao građanima šta ih sve čeka na putu do boljeg života, na jednoj tribini u Šapcu, rekao: „Ako moraš da progutaš nekoliko žaba, najveću progutaj prvu“.

9. Reforme

aleksandar-vučić-karikature-corax

Coraxova karikatura prikazuje Vučića koji gladnom narodu servira reforme. Vučić je kao i na mnogim Coraxovim karikaturama prikazan sa zarđalom kašikom kojom Corax podseća na čuvenu izjavu lidera radikala Vojislava Šešelja o „klanju zarđalim kašikama“, ali i na Vučićevo nekadašnje političko opredeljenje.

8. Instruktor

instruktor-vucic

 

Dušan Petričić je na karikaturi koja je objavljena u NIN-u 10. maja 2018. godine prikazao Vučića kao pilota na letu u srećnu budućnost. Od opreme, tu je ludačka košulja. Ništa drugo nam nije ni potrebno.

7. Izdajnik

aleksandar-vucic-karikature-marko-somborac

Marko Somborac ovde se poigrao sa Vučićevim čestim optužbama da su svi koji ne misle kao on izdajnici. Sa druge strane, kada njega neko nazove izdajnikom, u ovom slučaju to je bio vladika Amfilohije, Vučić  baš ne ume dobro da podnese takvu vrstu kritike.

6. Pozicija i opozicija

vucic-cirkus

 

Dušan Petričić ovako vidi idealnu Vladu koju bi trebao da formira Aleksandar Vučić, kao i opoziciju po njegovoj meri. Kako kažu, tim koji pobeđuje ne treba menjati.

5. Čobane, vrati se

corax-aleksandar-vucic-karikature

Na ovoj karikaturi Predraga Koraksića vidimo predsednika kako se udobno vozi sa zarđalom kašikom zadenutom u uho, dok njegovim kočijama upravljaju ovce sa šajkačama. Samo što su u ovom slučaju ovce narod Srbije.

4. Pošteno

 

vucic-andrej-karikatura

 

Dušan Petričić aludira na mnogobrojne optužbe koje se odnose na predsednikovog brata Andreja Vučića. I dok optužbe pristižu u Andrejevu odbranu su stale sve državne institucije.

3. Slep čovek i njegov pas

vucic-vucicevic

 

Corax je ovim radom prikazao Vučića kao slepog čoveka kojeg vodi njegov verni pas Dragan J. Vučićević. Urednik tabloida Informer u svojim tekstovima i javnim nastupima otvoreno pokazuje naklonost prema liku i delu Aleksandra Vučića i politici Srpske napredne strane, pa ga mnogi percipiraju upravo ovako kako ga je Corax prikazao.

2. Poruka građanima i Evropi

dušan-petricic-karikatura-aleksandar-vucic-fantomi-savamala

Prva karikatura Dušana Petričića koja je izašla u nedeljniku NIN. Upravo je ova karikatura razlog zbog kojeg je Petričić najuren iz Politike. Vučić i njegovi saradnici nacrtani su sa fantomkama na glavama čime ih Petričić direktno optužuje za rušenje objekata u Savamali.

1. Natalitet

nin-karikatura-vucic

Dušan Petričić se karikaturom kojom je objavljena na naslovnoj NIN-a osvrnuo na nove mere populacione poltike. Aleksandar Vučić prikazan je dok leži u bračnom krevetu sa kartom Srbije uz natpis „Ja već šestu godinu udarnički odrađujem svoj deo. Tvoje je da zatrudniš“.

Na ovu karikaturu posebno oštro je reagovalo uredništvo Informera.

„Neizlečivo zaraženi mržnjom prema aktuelnoj vlasti i Aleksandru Vučiću uredništvo NIN-a objavilo je na naslovnoj strani novog broja više nego odvratnu karikaturu na kojoj je predsednik Srbije predstavljen potpuno nag u bračnom krevetu sa kartom Republike Srbije. Hejterski NIN je dotakao dno“, poručili su iz Informera povodom ove karikature Aleksandra Vučića.

Kešanski: Najgore što može da ti se desi u Srbiji!

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.4K Shares
1.4K Shares
Share via
Copy link