Lifestyle

Tri stvari neophodne za savršenu vezu

Da bi jedna veza uspela, potrebno je dosta vremena, truda i ulaganja. Ljubav i poštovanje su najvažnije u svakom odnosu, ali i ove tri stvari su neophodne kada se pitate šta je potrebne za uspešnu vezu. Psiholozi i eksperti za veze se neprestano trude da nađu odgovor na to i druga pitanja koja se tiču ljubavnih veza. Iako ne postoji nikakvo “pravilo” kada je reč o vezama, stručnjaci su za sada uspeli da izdvoje nekoliko znakova koji pokazuju da veza ima potencijal da potraje.

Pažnja

Dr Džon Gotman je dobro poznat u oblasti stabilnosti braka i poznat je po ideji potrebe za pažnjom.

U svom nedavnom tekstu Masters of Love, Emili Smit objašnjava koliku ulogu u modernim vezama ima ta premisa – ideja o potrebi za pažnjom.

Ona ističe da partner može da odbije ili ohrabri partnera svojim ponašanjem. Na primer, ako žena kaže mužu da joj je nešto interesantno ili važno, on može da reaguje nezainteresovano, nonšalantno i tako je praktično odbije. Ovaj tip ponašanja je loš za vezu jer pokazuje manjak podrške i pažnje.

Svađa

Suprotno uvreženom mišljenju, čak ni u “dobroj” vezi ne cvetaju ruže sve vreme. Zapravo, ako je verovati nedavno sprovedenom istraživanju, parovi koji se svađaju, ali su u stanju da reše konflikt, imaju veće šanse da veza potraje, nego parovi koji se nikad ne svađaju.

Možda to zvuči besmisleno, ali evo objašnjenja. Parovi koji se nikad ne svađaju, ono što ih nervira zadržavaju u sebi, što dovodi do nagomilavanja negativnih emocija i na kraju, eksplozivnijih svađa kada jednom do nji dođe.

Zašto si još uvek single?

Zdrava doza rasprave omogućava otvorenu komunikaciju između partnera, bez obzira da li je reč o tome kako se pravilno prži jaje ili je reč o dogovoru za sastanak.

Ključni faktor u zdravoj vezi koja ima potencijal da potraje je česta i produktivna komunikacija, sudeći po Gotmanu. I istraživanja pokazuju da svađe nisu ono što “presudi” vezi, već način na koji se par pomiri posle svađe.

Ignorisanje svađe je jedan od najgorih načina da se nosite sa nesuglasicama kojima je očito potrebno više pažnje. Otvoren razgovor o problemu je ono što par „gura“ napred, jača vezu i stvara veći osećaj intimnosti.

Ljubaznost

Nijedna duga, srećna veza nije moguća bez ljubaznosti – obostrane. Ljubaznost povećava osećaj ljubavi u vezi, čini da se partneri osećaju prihvaćeno, ušuškano, znaju da ih druga strana ceni i razume. Takođe, to vodi do stabilnosti u vezi i većem osećaju zadovoljstva.

Naravno, ljubaznost ne podrazumeva da partneru ne kažete šta vas nervira ili vam smeta, već da budete pažljivi kada svoje (ne)raspoloženje ispoljavate na partneru.

Kao aktivni partneri u vezi, morate da budete svesni osećanja onog drugog i da se trudite da ne pređete granice koje bi mogle da naškode vezi. Možda se vama na neki način i podrazumeva ta ljubaznost u vezi, ali imajte da umu da su dela kojima pokazujemo ljubaznost najvažnija.

Na kraju, znajte da ne postoji tajna koja garantuje dugu i srećnu vezu. Uspeh dolazi iz zajedničkih napora i obostranog interesovanja za vezu, zajedno sa otvorenom komunikacijom i željom da pokušate stvari da sagledate iz partnerovog ugla – i on iz vašeg, naravno.

Dakle, da, važno je da budete ljubazni, da posvećujete pažnju jedno drugom, ali i da zapamtite da nisu nužno sve rasprave loše i da, naposletku, način na koji komuniciramo sa partnerom jača vezu.

10 znakova da ste pronašli pravu ljubav

Tamara Obradović

Tamara Obradović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link