Novi Sad

Šta je kružni tok bez muzičke fontane?! (VIDEO)

<img src="https://i.ytimg.com/vi/VixnxHSbxnc

Raskrsnica Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice u Novom Sadu dobiće kružni tok, pošto se pretpostavlja da će otvaranjem Tržnog centra Promenada saobraćaj na toj raskrsnici biti znatno pojačan u odnosu na aktuelno stanje.

Ako je već morao da nikne još jedan tržni centar između dva postojeća i ako se intenzitet saobraćaja toliko značajno poveća, onda kružni tok donekle ima smisla.

Ipak, ono što upada u oči je ideja da i Novi Sad, po ugledu na beogradski kružni tok na Slaviji dobije muzičku fontanu.

Od te prvobitne ideje, za sada se navodno odustalo.

Gradonačelnik Novog Sada je naveo da na raskrsnici neće biti ni spomenika Nikoli Tesli, što je bio njegov predlog. On je naveo da je to njegov politički stav oko budućeg izgleda ugla Bulevara cara Lazara i Fruškogorske, dok urbanisti imaju drugačije mišljenje.

„To neće biti muzička fontana. Ja sam predložio da tu bude spomenik Nikoli Tesli, zbog blizine Univerziteta i zbog toga što je Tesla svojevremeno proglašen za počasnog građanina Novog Sada, ali su mi urbanisti rekli da to nije dobro rešenje jer bi ometao pregled raskrsnice i građani ne bi mogli da mu priđu zbog saobraćaja“, kaže Gradonačelnik.

Pročitajte i: Koje radnje će se otvoriti u TC Promenada

Podsetimo da se o ideji o gradnji muzičke fontane na Limanu II saznalo pre nekoliko meseci prilikom tendera za izbor projektanta za gradnju kružnog toka.

Naime, o kružnom toku se priča već nekoliko godina kao o rešenju koje su urbanisti i saobraćajni stručnjaci predložili jer su procenili da sadašnja raskrsnica ne obezbeđuje dobar i pregledan protok saobraćaja.

Međutim, iznenađenje je bilo to što je Uprava za građevinske investicije na tenderu od projektanta tražila da nacrta i fontanu.

Na kraju je tender završen time što je projektovanje dodeljeno izvesnoj firmi, koja se i pre javne nabavke spominjala kao neko ko bi mogao da radi ovaj posao, jer je na Jutjubu objavljena simulacija kružnog toga sa fontanom, urađena po narudžbini baš ovog preduzeća.

Ovih dana bi trebalo da se završi rok u kojem je to preduzeće trebalo Gradu da dostavi projekat, a od daljih poteza Uprave, koji podrazumevaju tender za izvođenje radova, videće se da li je fontana definitivno obrisana iz planova.

Kada već njih nije, nas je sramota Turističke organizacije Beograda

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

53 Shares
Share via
Copy link