Putovanja

Grčka i srpska musaka zavadile narod više nego ijedan test, protokol i granica

grčka kuhinja

Predivna Grčka, zemlja bogate kulture i istorije ima jednako bogatu kuhinju. Naši turisti obožavaju grčko more i plaže ali gaje i simpatije prema grčkim specijalitetima. Pitali smo turiste koji su ovo leto proveli na nekoj od grčkih plaža koje im je omiljeno jelo a odgovori su raznovrsni, kao i grčka gastronomija.

Karakteristično za grčka jela je da se pripremaju na jednostavan način, sadrže dosta povrća, začina i nezaobilazno maslinovo ulje. Grci najčešće jedu piletinu i jagnjetinu, morske plodove i nezabilazan je feta sir.

Naši turisti kao omiljena jela izdvajaju giros, zatim papucaki, suvlaki a pravi rat se poveo oko musake. Naime našu i grčku musaku povezuje isto ime i sličnost u serviranju ali su sastojci i način pripreme potpuno drugačiji.

Koja musaka je bolja – srpska ili grčka? Evo koje su razlike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katarina Koxeila (@grcka_kuhinja)

Prema originalnom receptu grčka musaka se priprema od slojeva patlidžana, mlevenog ovčijeg mesa i paradajza. Složenac se preliva bešamel sosem i peče u rerni.U našim krajevima, pa i u bosanskoj kuhinji, makedonskoj,bugarskoj i rumunskoj kuhinji, musaka se uglavnom priprema sa krompirom umesto patlidžana a perliva umućenim jajima sa mlekom, umesto bešamela u koji ide i malo cimeta.
Sem zajedničkog imena grčka i srpska musaka su ustvari dva različita jela. Sličan im je izgled i to što se sastojci slažu u slojevima. Mnogi spremaju i jednu i drugu, mada češće našu, al ne zato što je više volimo, nego zato što se mnogo brze sprema. Grčka musaka je sočnija jer ima više povrća. Za razliku od naše koja se sprema sa krompirom, glavni sastojak grčke musake je patlidžan koji nije omiljen kod nas.

Upravo u tome leži uzrok suprotstavljenih stavova. Grćku musaku ili obožavaju ili ne mogu da smisle.

Izdvojili smo nekoliko zanimljivih utisaka grčkim spevijalitima sa jedne od Fejsbuk grupa posvećenoj letovanju u ovj zemlji.

“Ništa bez naše…Meni se nije dopala grčka, ali sve je stvar ukusa. Recimo na Kefaloniji smo probali neka jela po preporuci naših ljudi iz grupe i mogu vam reći da mi se nije dopala musaka jer je bila sa cimetom, koji inače obožavam, ali u musaki nikako. Na Kritu je bila malo drugačije spremljena, ali opet nije kao naša. Takodje, probala sam kleftiko – jagnjetinu ispod sača, nije mi se dopao ukus safta u kom je bila. I recimo peciva na Kefaloniji su većinom slatka, tako da ne možete da pojedete slan doručak. Bilo je i lepih obroka, morskih. Ali, šta god probali, najukusniji nam je giros.”

“Po meni su potpuno različite jedino imaju isto ime. Grčka ima patlidžana, tikvica, bešamel sosa i začina plus cimet koje naša nema, meso se dinsta u crvenom vinu. Grčka mi je lepša, možda zbog ukusa a možda i zbog ambijenta.”

“Bolja je grčka musaka, naša je dosadna. Ja volim kako oni prave salatu od cvekle, pa zelenu salatu s rukolom i parmezanom, a od slatkog volim galaktobureko. Takođe volim njihovu jagnjetinu, najbolju sam jela na Peloponezu.”

Koja je vaše omljeno grčko jelo?

3 mesta za kampovanje u Grčkoj zbog kojih ćete potpuno zaboraviti na hotele i apartmane

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Treba da probate musaku od pohovanih crvenih pečenih paprika za ajvar – najbolja je. Pohovane paprike, meso, pa paprike, a zaliva se jajima i mlekom. Probajte – ubedljivo najlepša musaka!!

62 Shares
Share via
Copy link