Putovanja

Rajsko ostvo na 3 sata leta od Beograda na kojem ćete poželeti da ostanete zauvek

krit krčka
Foto: Printskrin/YouTube

Ostrvo Krit, največe grčko ostrvo je kolevka jedne od najstarijih civilizacija na svetu, Minojske civilizacije koja je nastala 3000 godina pre nove ere.

Istorija ovog ostrva je burna, a borba za slobodu neprestana.

Jovan Memedović je u jednoj od svojih emisja, posvećenih upravo ostrvu Krit, rekao da Krićani i Srbi imaju mnogo zajedničkog.

– Imamo mnogo zajedničkog, temperament istoriju, poštovanje tradicije i mnogo, mogo ponosa.- rekao je Memedović za Krićane.

Krit je toliko fascinantan i prebogat tradicijom, kulturom prelepim plažama i planinama da nije moguće upoznati ga za jedno standardno letovanje od 7 ili 10 dana. Idealna je destinacija za one koji ne nameravaju da provedu ceo dan ispod suncobrana sa povremenim odlaskom do vode.

Ako ste avanturisti željni upoznavanja nove kulture, istorije najstarije civilizacije, netaknutih plaža i planinskih sela, Krit stavite na vrh liste za putovanja. Direktan let do Krita traje oko 3h i postoje dva aerodroma za prevoz putnika, u Heraklionu ili Haniji,

Ostvo se nalazi na jugu, na samo 300 km od afričkog kontinenta. Dugačko je 260 km a široko negde oko 15 km a negde do 65km. Ostrvo je brdovito a najviši vrh ima 2455 nadmorske visine. Često su vrhovi pokriveni snegom bez obzira na mediteransku klimu i blizinu Afrike. Postoje čak i uređena skijališta.

Planine nemaju visoku vegetaciju ali je ostvo poznato po tome što ga nastanjuje preko 2000 različitih biljaka. Preko 160 vrsta su endemske. Još je Hipokrat preporučivao boravak na ovom ostrvu, zbog blagodeti klime vegetacije i mora.

Ostvo je prekriveno maslinjacima i vinogradima. Masline se na Kritu gaje se preko 4 hiljade godina, a dobijeno maslinovo ulje je izuzetnog kvaliteta. Stanovnici Krita potroše od 20-30 litara ovog ulja godišnje, a blagodeti njegove upotrebe se ogledaju u dugom životnom veku stanovništva. Stogodišnjaci na Kritu nisu retka pojava.

Narod sa Krita se nije koncentrisao u turističkim centrima i gradovima. Sela na Kritu žive, svojim mirnim autentičnim životom koji u monogome podseća na naša sela. Kafa se ispija polako, vode se barovi i posmatraju prolaznici. Ovde se uživa u malim stvarima i nema žurbe. Gde ćeš lepše i bolje.

Krićani ponosno čuvaju tradiciju i sećanje na pale borce za slobodu. Na meti velikih sila kroz vekove, prisiljeni da se stalno bore, stanovnici ovog ostrva su ostali ratoborni, ponosni borci za slobodu. Crnina je tako postala sastavni deo nošnje, koju su muškarci nosili za poginulima a nose je i stari i mladi.

Turistička i sezona kupanja ovde počinje u aprilu a završava se početkom novembra. More je toplo i čisto a plaže duge po nekoliko kilometara, sa sitnim peskom. Važno je znati da je ostrvo podeljeno na 4 oblasti i da u svakoj postoji svojevrsni centar.

Knosos, najznačajniji arehološki lokalitet bronzanog doba otkriven 1900. godine nalazi se 6 km od glavnog grada Herakliona koji je i najposćenija destinacija na Kritu. Broj i značaj otkrića u Knososu, koji je u 2. milenijumu p.n.e. bio glavni grad Krita, pokazuju da je nalazište bilo dvorac jednog od najznačajnijih i najmoćnijih vladara na Kritu. Arhitektonska kompleksnost ovu građevinu dovodi u vezu sa legendarnim Lavirintom.

Na Kritu ima toliko prelepih plaža da je teško napraviti izbor. Sajt cretanbeaches.com je skup svih plaža sa detaljnim opisima od toga da li je voda plave ili zelenkaste boje do filtera uz pomoc kojih možete da pronađete plaže koje su baš po vašoj meri. Bilo da ste sa decom, nudista ili vas zanimaju sportovi na vodi, Krit nudi sve.

Zevsova pećina se nalazi daleko u brdima i prema jednom od grčkih mitova, Zevs je rođen u pećini Psihro (odnosno u istoimenom kritskom selu) koja se nalazi u okviru planine Dikte. Veruje se da je pećina Psihro dugo poštovana kao sveto mesto i mesto hodočašća.

Mada ovo nije jedina pećina na Kritu za koju se prema mitologiji veruje da je mesto Zevsovog odrastanja, vreme je pokazalo da ona najviše privlači turiste iz svih krajeva sveta.  Do ove pećine nije baš lako stići. Oni koji reše da posete Zevsovu pećinu koja se nalazi na 1.025 metara nadmorske visine moraju se pripremiti  za dugu šetnju, uzbrdicu i veliki broj stepenica. Napor se isplati jer osim posete pećini dobijate i predivan pogled na Krit.

Top 5 božanstvenih grčkih ostrva za one koji vole da budu sami na plaži

65 Shares
Share via
Copy link