Magazin Putovanja

Kakav giros, kakav suvlaki – ovo su specijaliteti koje morate probati u Grčkoj!

grčka kuhinja
Foto: PIxabay

Iako možemo da pretpostavimo koliko je bogatstvo grčke kuhinje, nekako nijedno letovanje u zemlji maslina i bogova ne prođe bez – girosa! Sledeći put kada se zadesite u nekoj od taverni u Grčkoj, uzmite meni u ruke i ne propustite da probate neki od sledećih specijaliteta.

Saganaki

Saganaki je jednostavno grčko jelo koje se sprema u karakterističnim malim okruglim sudovima i baš po tim sudovima je i dobilo ime. Osnova tog predela je sir koji se prži u ulju ili peče u rerni.

Foto: Profimedia

Dolmathakia

Sarmice od vinove loze, punjene pirinčem i aromatičnim biljem. Listovi vinove loze, koriste se u grčkim jelima još od antičkih vremena i imaju vrlo malo kalorija.

Foto: Profimedia

Taramasalata

Poznata dip salata u Grčkoj, koja se po tradiciji jede za Uskršnji post. Taramas su jaja od bakalara koja se dobro posole i ostavljaju u bačve da odstoje, pa se na kraju izmešaju.

Foto: Profimedia

Fava

Fava je tradicionalno grčko jelo od čistog žutog grašaka. Ovaj namaz je jako sličan humusu i obično se poslužuje kao predjelo.

Foto: Profimedia

Papoutsakia

Punjeni plavi patlidžan, jelo koje ima veliku hranljivu vrednost.

Foto: Profimedia

Kolokithokeftedes

Kolokithokeftedes su kroketi od tikvica i to je jedno do omiljenih grčkih predjela. Ne postoji bolji način da iskoristite višak tikvica koje imate.

Foto: Profimedia

Yemista

Ovo grčko jelo se sastoji do paradajza i paprika koje su punjene pirinčem. Zapeče se u rerni i začini različitim začinskim biljem.

Foto: Profimedia

Loukoumades

Tradicionalne grčke krofnice koje se odmah nakon prženja uranjaju u aromatični topli med ili čokoladu i ukrašavaju cimetom i orahom ili pečenim susamom. Mogu se poslužiti i uz sladoled.

Foto: Profimedia

Galaktoboureko

Pita prelivena sirupom, po uzoru na baklavu, omiljena je u mnogim kućama u Grčkoj. Doneli su je imigranti koji su izbegli u Grčku iz Male Azije i zbog toga ima prepoznatljiv orijentalni ukus.

Foto: Profimedia

Ravanija

Veoma jednostavan, brz biskvitni kolač sa grizom, natopljen aromatičnim sirupom od limuna koji mu daje sočnost i aromu.

Foto: Profimedia 

Izvor: Nova.rs

Grčka dijeta na srpski način: Giros može svaki 3. dan, a što si duže u vodi, manje trošiš

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link