Koronavirus Srbija

Srbija od Svetske banke uzela kredit vredan 100 miliona $ za borbu protiv COVID-19

dolari

Svetska banka je saopštila da je Srbiji odobrila 100 miliona dolara kredita za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Kreditom Svetske banke biće finansirano “do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju”, po jedna na beogradskom i niškom aerodromu, a još “do 10” na drugim graničnim prelazima.

Uz to, “kapacitet testiranja na koronavirus” u Srbiji će se podići sa 7.000, na više od 9.000 testova dnevno tako što će se novcem Svetske banke izgraditi dve regionalne laboratorije u Kliničkom centru Vojvodine, u Novom Sadu, i u Kliničkom centru u Kragujevcu, piše Beta.

One će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, odnosno po oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na COVID-19 budu povezane jednim elektronskim sistemom, i da “ojačaju” dijagnostika, bolničke jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

– Srbija je uspela da ‘izravna krivu’ pandemije u prvom naletu COVID-19, ali to ne znači da treba da se opusti, već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete – rekao je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Zahvaljujući tom “Projektu hitnog odgovora na COVID-19”, Srbija će “ojačati sistem praćenja i epidemiološki kapacitet za otkrivanje i potvrdu slučajeva oboljevanja”, navedela je Svetska banka u saopštenju.

BIRN tražio detaljan izveštaj o smrtnosti, Batut traži mesec dana vremena

PARTNERI SAJTA


18 Shares
Share via
Copy link