Koronavirus Srbija

BIRN tražio detaljan izveštaj o smrtnosti, Batut traži mesec dana vremena

Poslednjih dana medijima se prenose nezvanične informacije da je broj umrlih od koronavirusa veći od onoga o čemu nas svakodnevno obaveštava Ministarstvo zdravlja i Batut putem portala Covid19.rs.

Primera radi, pre nekoliko dana portal Južne vesti je preneo izjavu lekara iz KC Niš koji tvrde da je 22. maja, zvanično prvog dana bez korona žrtava u Srbiji, u toj bolnici preminulo dvoje ljudi, koji očigledno nisu ušli u zvaničnu statistiku, a jesu preminuli od posledica koronavirusa.

Još informacija da preminulih od korone ima više nego što je zvanično objavljeno stiže i od odborničke grupe Niška inicijativa. Oni su izneli nezvaničan podatak da je u tamošnju “kapelu primljeno čak 360 preminulih koji su tretirani kao zaraženi”. Zvaničnu potvrdu nisu dobili iako su se obraćali različitim gradskim službama.

Ovakvi i slični slučajevi bacaju sumnju na tačnost dostupne statistike, pa je redakcija BIRN-a poslala zvaničan zahtev Batutu kojim su tražili informacije o ukupnom broju preminulih, njihovom polu, starosnoj dobi i bolnicama u kojima su preminuli.

Umesto odgovora, koji je poslat 8. maja, nadležni iz instituta su sedam dana kasnije uputili dopis novinarima BIRN-a u kome traže odlaganje slanja odgovora do 16. juna 2020. godine.

U dopisu se navodi da “u informacionom sistemu Covid-19 ne postoje predefinisani izveštaji koji bi automatski pružili podatke” koji se traže.

Dalje navode da je za ove podatke potrebno ostvariti “veliki broj unosa” što zaposleni trenutno nisu u mogućnosti da urade jer su “opravdano zauzeti zbog pandemije”. Zbog toga, Institut podatke ne može da dostavi pre 16. juna 2020. godine, što je mesec i po dana nakon slanja zahteva.

Vlada Srbije je 28. marta 2020. godine uspostavila Informacioni sistem Covid-19 i u njega se slivaju sve informacije u vezi sa epidemijom virusa korona.

SHARE fondacija je ustanovila da su u periodu od 9. do 17. aprila korisničko ime i lozinka za pristup informacionom sistemu Covid–19 bili dostupni na sajtu jedne zdravstvene ustanove, čime su mogli biti ugroženi osetljivi podaci o epidemiji.

Izvor: BIRN Javno.rs

Ovo se dešava kada ustanove ne poštuju zakon: U Nišu preminuo svaki peti od 184 korisnika Gerontološkog centra

 

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

179 Shares
179 Shares
Share via
Copy link