Magazin Svet

Uzgajaju svinje za transplantaciju organa ljudima usled nedostatka donora

svinje transplantacija organa japan
Foto: Freepik/aleksandarlittlewolf

Pacijenti širom Japana, koji čekaju na transplantaciju organa, imaju problem sa nedovoljnim brojem donora, pa su naučnici odlučili da rešenje potraže kod – svinja.

Naime, tim predvođen japanskim naučnicima uspešno je uzgojio tri genetski modifikovane svinje, za upotrebu u transplantaciji organa i ćelija sa životinja na ljude.

To je prvi takav slučaj u Japanu, koji se bori sa nedostatkom donora, saopštila je kompanija “PorMedTec Co” koja sprovodi projekat, prenosi 021.rs.

Bezbednost takve transplantacije između vrsta sada će biti predmet istraživanja daljim testiranjem na životinjama, navedeno je u saopštenju kompanije, prenosi agencija Kjodo.

svinja japan
Foto: Freepik

Tim naučnika, među kojima koji su i članovi biotehnološke kompanije “eGenesis”, uzgajao je svinje koristeći ćelije sa 10 različitih gena modifikovanih da spreče odbacivanje od strane ljudskog organizma, navodi “PorMedTec”.

Oplođene jajne ćelije, proizvedene u oktobru korišćenjem tehnologije kloniranja, presađene su u matericu surogat majke svinje, a tri praseta su došla na svet u nedelju carskim rezom.

Kada bude potvrđeno da rastu, svinje će biti donirane naučnim institutima u Japanu za korišćenje u istraživanju transplantacije organa drugim životinjama, kao što su majmuni, prenosi Kjodo.

Kako je naveo osnivač “PorMedTec-a” i vodeći naučnik Hiroši Nagašima u saopštenju, kompanija se nada da će u narednom periodu transplantacija ćelija i organa sa životinje na čoveka, poznata kao ksenotransplantacija, pružiti rešenje za nedostatak donora organa.

Japan trenutno ima oko 16.000 registrovanih pacijenata koji čekaju na organe, a samo oko tri procenta ih dobije na godišnjem nivou, pokazuju podaci Japanske mreže za transplantaciju organa.

Izvor: 021.rs

Presađen bubreg svinje u telo čoveka čiji mozak je mrtav, već mesec dana radi normalno

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link