Putovanja

Kraljevo, Kragujevac, Kruševac – Ljudi ih mešaju, a oni se ne mogu više turistički razlikovati

Kraljevo, Kragujevac, Kruševac – za mnoge u Srbiji mesta koja je nemoguće razlikovati. Međutim ovi gradovi se zaista mnogo razlikuju svojom istorijom, geografskom pozicijom i turističkom ponudom. Ali ukoliko uprkos tome imate problema sa razlikovanjem ovih gradova ili jednostavno planirate da posetite neki od ovih gradova – nastavite sa čitanjem!

Kraljevo – Posetite grad sedam sprskih kraljeva

Virtuelni obilazak Kraljeva najbolje je da započenemo baš iz njegovog centra, odnosno sa Trga srpskih ratnika. Samim trgom dominira Spomenik srpskim ratnicima izginulim u ratovima 1912-1918.

Trg okruglog oblika u čijem centru se nalazi spomenik i do koga vode četiri ulice koje se seku pod pravim uglomse razlikuje od glavnih trgova u ostalim srpskim gradovima i važi za jedan od najlepših u Srbiji.

Na ovom trgu se nalazi i čuvena kafana Pariz, koja datira čak iz 1882 godine. 

foto: @adamradosavljevic

Govoreći o spomenicima i davnoj istoriji ne možemo a da ne pomenemo i spomen park Kraljevački oktobar, kao i Spomenik otpora i pobede. 

Ljubiteljima istorije i umetnosti preporučujemo da posete Narodni muzej u Kraljevu. Za svega 100 dinara, koliko košta ulaznica imaćete priliku da uživate u bogatom fonndu koji čine predmeti iz arheologije, numizmatike, geologije, istorije.

Govoriti o Kraljevu, a ne pomenuti Ibar je nemoguće. Ova prelepa reka prolazi baš kroz Kraljevo, a dobro je što je šetalište uz reku uređeno pa se prijatnom šetnjom može stići sve do ušća Ibra u Ribnicu.

Iako spada u srednje gradove, Kraljevo će vam ponuditi sjajna mesta za izlaske. Tako se među klubovima izdvajaju Loco i Passage, dok su među barovima vrlo popularni oni na obali Ibra Golib i iBar, gde se uglavnom organizuju rok svirke.

Ne propustite da obiđete i okolinu Kraljeva – manastir Studenicu i Savinu isposnicu, Žiču, planinu Goč i srednjovekovni grad Maglič, ali i obližnju Matarušku banju koja je udaljena na manje od 10km od Kraljeva.

Ono što je posebno dobro je što u Kraljevu možete pronaći vrlo povoljan smeštaj. Turisti se najčešće opredeljuju za apartmane i stan na dan Kraljevo.

Kruševac – Biser rasinskog okruga

Kruševac je jedan od gradova u Srbiji koji je istovremeno prepoznatiljv po brojnim kulturno-istorijskim spomenicima i znamenitostima kao i prelepom okolinom sa Ribarskom Banjom i planinom Jastrebac koje plene svojom jedinstvenošću i atraktivnom turističkom ponudom. A mi u obilazak Kruševca krećemo od jedne čuvene crkve.

Crkva Lazarica nije samo najprepoznatljiviji simbol Kruševca, već i jedan od najlepših bisera srednjovekovne srpske arhitekture. U ovoj svetinji se, uoči presudnog Kosovskog boja, srpska vojska pričestila pre nego što će se uputiti na Gazimestan.

foto: @magnaserbia

Još jedan lokalitet u znaku kneza Lazara, koj se nalazi nedaleko od Lazarice je i arheološki park Lazarev grad.

Ostatke ovog nekadašnjeg prestonog grada možete videti svakim danom od 8-20h.

Cena ulaznice je 150 dinara i u nju je uključena i poseta Umetničkoj galeriji i postavci u Simića kući, koja dočarava porodični život u ovom gradu tokom prvih decenija XX veka

Ukoliko ste u Kruševcu sa najmlađima, obavezno ih morate voditi u Šarengrad. Osmišljen kao zabavni park za najmlađe, ovaj park često bude zabavan i starijima.

Posebnu atrakciju ovog kompleksa čini 20 replika dinosaurusa, a Šarengradski kompleks sadrži dva velika dečija igrališta na otvorenom za zajedničku igru dece.

A kada govorimo o parkovima, pomenućemo i Park minijatura, kao i Park prijateljstva koji se nalaze u jezgru grada i koje bi trebalo da obiđete.

Mlađima se Kruševac preporučuje kroz svoju festivalsku ponudu u kojoj se izdvaja festival elektronske muzike Oaza. Pored festivals u kruševcu je inače jako aktivan noćni život, a najposećenija mesta su Basement Bar, Duomo Fashion Night Club, Club Gatsby, Kruška Pab.

Ako se tokom odmora zaželite wellness i spa odmora, toplo vam preporučujemo da posetite Ribarsku banju koja se nalazi na 30km od Kruševca. Pored toga što ima sjajnu wellness i spa ponudu, ova banja nudi i zabavu na vodi kroz svoj sportsko-rekreativni centar Samar. 

Kragujevac – Mesto gde je nastala moderna Srbija

Na svega 50 kilometara od Kraljeva nalazi se grad na Lepenici – Kragujevac. Ako se opredelite da posetite srce Šumadije savetujemo vam da obilazak ovog grada krenete od Velikog parka, po mnogima jednog od najlepših gradskih parkova.

Idući kroz park ka spomen parku Šumarice, nailazite na Muzej 21. oktobar koji je posvećen žrtvama strenjanja u Kragujevcu 1941. godine.

U muzeju se nalaze slike čuvenog srpskog slikara Petra Lubarde.Cena ulaznica za individualne posete je 100 dinara uz mogućnost korišćenja audio vođenja.

Ako nastavite dalje šetnju, čeka vas lepo uređeni spomen park koji se prostire na čitavih 350 ha i spada u jedan od najvećih u Evropi.

Ukoliko se nađete u Kragujevcu tokom proleća ili leta, nemojte zaobići Šumaričko jezero. Ovo izletište, je omiljeno mesto Kragujevčanima, a pruža i dosta mogućnosti za zabavu.

Pa tako pored kupanja, dostupni su vam i zip line, teren za odbojku, veliki broj ljuljaški i klupa, a osveženje možete da potražite u kafiću Jezero

foto: Tanja Pavlović

Samo jezgro grada nudi vam veliki broj kafića, butika i mesta za izlaske. Tako se kao najpoznatija mesta za izlaske izdvajaju Caffe Porta, Trrezor, kao i Triptih.

Oni koji bi da osete duh starog Kragujevca, savetujemo da posete čuvenu gradsku kafanu Balkan, koja se nalazi u centru grada. 

A ukoliko ste ljubitelj festivalske atmosfere i kvalitetnih alternativnih zvukova onda je pravo vreme kada bi trebalo da posetite Kragujevac kraj juna. Tada se održava u Kragujevcu, na Kneževom arsenalu, čuveni Arsenal fest.

Nadamo se da vam je naš tekst bio od pomoći i da će sada nestati poteškoće u razlikovanju ovih gradova. Ukoliko ih i dalje ima. Savetujemo da posetite sva tri grada, a mi vam želimo lep provod u svakom!

TOP 10 nestvarnih mesta u Srbiji za koja mnogi nisu nikada čuli

Čitajte Luftiku na Google vestima

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
26 Shares
Share via
Copy link