Novi Sad Vesti

Najstariju novosadsku kuću nudi na poklon gradu, ali traži i nešto zauzvrat

Najstarija kuća na teritoriji Novog Sada, kolokvijalno nazvana ‘Špilerova kuća’, propada decenijama, iako je pod zaštitom države.

Nakon što je u gradu počelo da se šuška da je novi vlasnik prepustio devastaciji, kako bi na njenom mestu digao višespratnicu, usledili su demanti, a sada i ponuda da kuću ustupi gradu na poklon.

Ipak, uz poklon ide i uslov, saznaje RTS.

Prema legendi, ovu kuću sagradili su Jezuiti 1693. godine. Novosađani su je nazvali Špilerovom, po porodici u čijem je posedu bila u prvoj polovini 20. veka.

Kući danas fali deo krova, prozori, a kako se ne bi srušila potporu bočnom zidu prave stubovi. Takvo stanje posledica je nemara države i bivših vlasnika, koji su, kako iz Zavoda za zaštitu spomenika kažu, dolazili s predlogom da kuću sruše, ne bi li na placu zidali druge objekte.

– Novi vlasnik je došao da razgovara još prošle godine, da je sad vlasnik ne samo Špilerove kuće, već i čitavog tog kompleksa i da on ima nameru tu da zida. Mi smo mu objasnili da je to spomenik kulture – ističe Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada za RTS.

Novi vlasnik demantuje optužbe da će srušiti kuću ne bi li na tom mestu sagradio višespratnicu. Njegov pravni zastupnik Slobodan Bojčić kaže da nikada namera vlasnika tog objekta nije bilo rušenje i bilo kakva gradnja na tom mestu.

– Predmetna oštećenja koja možemo videti na ovom objektu su nastala usled višedecenijskog zanemarivanja, neadekvatnog održavanja, kao i vandalizma u istom, ali najveći deo oštećenja koji možemo videti na krovu ove kuće jeste uzrok požara koji se desio pre nekoliko godina – objašnjava Bojčić.

Kuću, kako tvrdi, vlasnik želi da pokloni gradu, “što smo i pismeno predočili našem zahtevu gradu Novom Sadu da se izjasni na koji način žele da prihvate naš poklon”, navodi pravni zastupnik vlasnika.

Međutim, uz poklon ide jedan uslov.

– Ta firma nudi gradu Novom Sadu da tu kuću pokloni, a zauzvrat traži da mu grad odobri određeni broj spratova pošto je on investitor. On ima pravo da zida van tog obuhvata zaštićene zone na svom privatnom placu, e tu ćemo se dogovoriti šta on traži zauzvrat – objašnjava za RTS Siniša Jokić.

Bez obzira na ishod dogovora, Zavod planira da ove godine krene s obnovom Špilerove kuće. Sredstva za rekonstrukciju tog i 13 drugih spomenika u Petrovaradinu, obezbedilo je Ministarstvo kulture.

Sve tajne Špilerove kuće u Petrovaradinu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

319 Shares
319 Shares
Share via
Copy link