Magazin Novi Sad

Vlast u Novom Sadu ne mari za potrebe građana, prodaju i poslednje zelene oaze investitorima

bazen-novo-naselje
Foto: 021.rs

Gradska vlast je najavila prodaju preostalih gradskih zelenih površina na Novom Naselju u Novom Sadu. Tim povodom reagovala je Inicijativa Za zeleno Novo naselje, čije saopštenje prenosimo u celosti:

Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje ocenjuje da se novosadska vlast narugala svakom od 12.736 sugrađana koji je potpisao peticiju za očuvanje zelenih površina na Novom naselju, Satelitu i Detelinari kad je u tim delovima grada najavila prodaju preostalih gradskih zelenih površina investitorima za izgradnju višespratnica.

Pitamo gradonačelnika i ostale donosioce odluka u Novom Sadu šta još možemo da uradimo kako bi shvatili da je očuvanje humanih uslova stanovanja realna potreba, a ne samo želja, stanovnika ovog grada? Sve institucionalne mehanizme smo iscrpeli, a grad je pokazao da bi morali ozbiljno da se branimo na eventualnim protestima očekujući privatne batinaše.

Pitamo vas vas i šta će Novosađani dobiti od zarade koja će biti ostvarena prodajom preostalih parcela u gradskom jezgru? Da li ćemo dobiti bazen na Novom naselju, koji godinama obećavate, atletski stadion koji ste takođe obećali,
jednako obećani, takozvani, “Central Park”, preko potrebnu osnovnu ili čak srednju školu na nekoj od predviđenih parcela, dovoljno vrtića kako bi zaista uslovi bili isti za svu decu i njihove roditelje?..

Građani Novog Sada su Peticijom jasno rekli da su za kvalitetan život u gradu potrebne zelene, parkovske i rekreativne površine. Život u Novom Sadu će uskoro postati nepodnošljiv ako nastavite da nas ignorišete i otuđite preostale parcele u cilju stambene izgradnje.

U ovo su nas dodatno uverile nedavne poplave novosadskih ulica, ali šta je potrebno da vi shvatite da grad nisu samo stambene zgrade i da u njemu žive i neki drugi ljudi, a ne samo privatni investitori? Zelene, parkovske i rekreativne površine, kao i sportski, kulturni, obrazovni objekti od javnog značaja, su realne potrebe Novosađana koji imaju sva prava da učestvuju u planiranju grada i raspolaganju njegovim budžetom.

Još jednom podsećamo da su građani Novog Sada njegovi najvažniji i najveći investitori. Peticijom od 12.736 potpisa smo jasno rekli da želimo da se grad humano razvija i širi, da osim stambenih i poslovnih zgrada dobija i adekvatan broj parkova, škola, saobraćajnica, parkinga i svu ostalu potrebnu infrastrukturu za bar podnošljiv, iako bi trebalo da je kvalitetan, život u gradu.

Čuvari Šodroša predali zahteve gradonačelniku Novog Sada, mrtav dabar pronađen na obali Dunava (VIDEO)

167 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap