Ljubimci Magazin

Flosi je najstarija mačka na svetu, nadživela je dvoje vlasnika, ali i dalje uživa u životu (VIDEO)

najstarija macka

Maca Flosi je rođena 1995. godine i u Ginisovu knjigu rekorda ponosno je “ušetala” kao najstarija živa mačka na svetu. Prema ustanovljenoj kalkulaciji, računa se da ona sada ima 125 ljudskih godina.

Prošle godine je primljena u dobrotvornu organizaciju za zaštitu mačaka u Kentu nakon što njen prethodni vlasnik više nije mogao da čuva tako staru mačku. Međutim, ubrzo nakon toga Flosi je dobila svoj novi dom na jugoistoku Londona, a njena nova vlasnica Viki Grin ima 28 godina – baš kao i Flosi, koja ruši rekorde.

Uprkos nekim zdravstvenim problemima sa kojima se ova mačka susreće, ona nije ništa drugo nego užitak za njenu vlasnicu Viki.

– Gluva je i slabo vidi, ali čini se da joj ništa od toga ne smeta. Potpuno je OK s tim, voli ljubav i ima veoma dobar apetit – kaže Viki koja dodaje da je od početka znala da je Flosi posebna mačka ali da i dalje nije svesna da svoj dom deli sa nosiocem titule iz Ginisove knjige rekorda.

– Ona je tako privržena, razigrana i slatka, posebno kada se setite koliko ima godina. Neizmerno sam ponosna što je ova neverovatna mačka baš kod mene došla – rekla je.

Život je nije mazio

Flosi je odmah nakon rođenja bila lutalica, šetajući se stalno u blizini bolnice u “Merzisajdu” gde ju je jedan zdravstveni radnik video, sažalio se i udomio je 1995. Međutim nakon 10 godina čuvanja on je preminuo, pa ju je preuzela njegova sestra – sa kojom je Flosi ostala još 14 godina, a onda je preživela i njenu smrt.

Naredne tri godine, Flosi je živela sa sinom od preminule žene, sve dok ga njegova životna situacija nije primorala da je odvede u prihvatilište za mačke. Naomi Rosling, koordinatorka u ogranku organizacije za zaštitu mačaka koja je nakon smrtnih slučajeva udomila Flosi, rekla je da je ona bila najstarija mačka koju je ikada srela.

Preko 120 ljudskih godina

Trenutna vlasnica Viki Grin, čija je prethodna mačka Haniban živela do 21. godine, podstakla je ljude da razmisle o usvajanju starijih mačaka.

– Starijim mačkama može biti potrebna posebna nega, a budući da je najstarija živa mačka, Flosi nije ništa drugačija. Ponekad joj nedostaje posuda sa posipom ili joj treba pomoć da se uredi, ali ja mogu da joj pomognem u svemu tome. Zajedno smo u ovome – rekla je Viki.

Krejg Glendej, glavni urednik Ginisove knjige rekorda, rekao je:

“Bili smo tako uzbuđeni kada smo čuli za divnu Flosi i za mogućnost da slavimo njen dug život, jer znate, nije baš svakodnevno da naiđete na mačku koja postoji od sredine 90-ih. Ovo je ljudski ekvivalent od preko 120 godina, što bi je stavilo u rang sa Žanom Kalment, francuskom superstogodišnjakom koja je živela 122 godine, 164 dana i drži rekord za najstariju osobu ikada”.

Izvor: Blic

Beograđanka pronašla prelepu zapuštenu macu, ispostavilo se da je veoma retka i da donosi sreću (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link