Putovanja

Mesec karnevala: ovo su zaista pravi spektakli pod maskama

Tokom februara se širom sveta održavaju karnevali. U Brazilu paradiraju lepotice, na Tenerifama se bira kraljica, na Kipru je dobra zabava, a u Veneciji balovi.

Umesto da samo gledate, učestvujte u karnevalu – novi je moto organizatora najveličanstvenije parade na svetu u Rio de Žaneiru, koja počinje 24. februara.

Tokom pet dana “najluđe žurke” na planeti, pola miliona stranih turista će u Brazilu imati prilike da uživaju uz ritam sambe i mnoštvo zgodnih plesačica, kao i da igraju do zore na čuvenim plažama poput Ipaneme i Kopakabane. Međutim, posetioci više ne dolaze samo da bi u petak u 19 časova platili kartu za tribinu i pasivno posmatrali ceremoniju otvaranja. Naprotiv, sada žele i da učestvuju u karnevalu.

Dovoljno je nabaviti ženski kostim od 79 evra, da bi se kao žar-ptica prošetali po Sambadromu i osetili atmosferu karnevala iz najbolje perspektive. Istina, postoje ekskluzivni kostimi koji koštaju i po 500 evra, ali i skromnije šareno perje obezbeđuje mesto u povorci. U Rio de Žaneiru postoji 300 škola sambe i uvek se nađe mesto za gosta koji voli da igra.

I dok je u Brazilu spektakl na svakom ćošku u Riju, pa i ostalim gradovima kao što je Resife, Olinda ili Salvador, na Tenerifama je epicentar Santa Kruz. Na najlepšem španskom ostrvu karneval počinje 22. februara i završava se 5. marta. Kraljica karnevala se bira prve večeri u 21.30, a u uži izbor je ušlo 47 lepotica. Inače, biraju se mlada, devojčica i penzionerka kraljica. Najfascinantnije veče je „Sahrana sardine“, kada na čelu povorke nose papirnatu sardinu, a ožalošćeni imaju prekrasne kostime. Sardina se na kraju spaljuje, a žurka traje do sitnih sati.

tenerife karneval

Bogat program pripremljen je i za karneval na Kipru, koji počinje 14. februara u marini u Limasolu. Svakog dana ulicama će odzvanjati muzika, a završna parada počinje od 13 časova 26. februara.

Karneval u Veneciji se, možda, održava na hladnijim lokacijama, ali najduže traje (od 11. do 28. februara) i biće organizovano najviše događaja. Počinje takmičenjem u “nordijskom hodanju”, klizanjem na Trgu San Polo i u 18 časova je svečano otvaranje, kada će kanalom Kanaređo ploviti povorka gondola sa maskiranim učesnicima. Žurka se nastavlja već sutradan u 11 časova paradom po kanalima. Zaljubljeni će 14. februara moći da provedu dan na Lido di lavu, a najzanimljivije biće u subotu 18. februara na Trgu Svetog Marka, gde u 11 časova počinje „Vašar taštine“! Tačno u podne tog dana je izbor za najbolju masku, koji se održava svakog dana. Borba anđela je zakazana za 19, dečiji karneval je 25, a 26. februara borba orlova i magaraca. Veliko finale se održava poslednjeg dana, kada se dodeljuju i nagrade

Međutim, najbolji provod nije na ulici, već na balovima. Ulaznice još mogu da se nabave, a cene se kreću od 113 za bal na Dan zaljubljenih do 2.500 evra za glamurozni Duždov bal (obična karta je 828 evra). Međutim, “dres kod” za bal je striktan, pa u večernjoj haljini i svečanom odelu niko ne može da uđe, već isključivo u luksuznom kostimu. Najjednostavniji balski kostim košta 1.300 evra, jer je uz haljinu neophodno imati i korset, masku, lepezu, tašnu, kao i specijalni donji veš poput korseta.

ŽIVOPISNI LIKOVI

venecija karneval

MASKE po kojima je Venecija poznata nastale su u 16. veku i svaka označava određenu profesiju, poreklo, karakter, pišu Novosti.

BAUTA je najpopularnija maska, simboliše kriminalca, nema otvor za usta i najviše su je nosili plemići da ih niko ne bi prepoznao.

DAMA je najglamuroznija i prekrivena je dijamantima.

MORETA je ovalna maska sa crnim plišom i velom, popularna među ženama, a izmišljena u Francuskoj.

DžOLI je ženska maska koju zovu i džoker, a nosi se uz haljine jarkih boja.

VOLTO je građanin, maska lica sa ukrasima oko očiju.

ARLEKIN je veoma popularan, nosi je komedijaš koji pravi šale na tuđ račun, ali je pohlepan i ne previše pametan.

BRIGELA je Arlekinov prijatelj u prevarama i nosi zelene pantalone.

KOLOMBINA je Arlekinova drugarica, ima jaku šminku i šarenu garderobu, nosi daire.

BURATINO je dobri piljar koji je kasnije prerastao u Pinokija.

KAPETAN SKARAMUŠ je španski oficir preke naravi koji nosi šešir sa perjem.

PANTALONE je glavni ljubavni savetnik.

IL DOTORE je stariji, obrazovan čovek, ima dugačak nos i leči ljude od kuge.

PIJERO je lep, šarmantan i dobar muškarac.

PULČINELA ima orlovski nos i sinonim je za podlog čoveka.

ZANI je pridošlica u Veneciji, spreman sve da uradi kako bi uspeo u životu.

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link