Magazin

Arhitekte uz pomoć zlatnog preseka izabrale najlepši grad na svetu i prilično nam je blizu

venecija

Svi smo čuli za zlatni presek, reč je o matematičkom pojmu koji se često koristi u (istoriji) umetnosti kao kompozicijski zakon u kojem se manji deo prema većem odnosi kao veći prema ukupnom u odnosu 1:1618.

Zlatni presek (ili rez) postao je ideal naročito za vreme renesanse kada su umetnici i naučnici težili savršenstvu u kompozicijama, a i danas se smatra najsavršenijim presekom u prirodi.

Navikli smo da slušamo o zlatnom rezu u moderno doba u kontekstu estetike, na primer ljudskog lica, ali postoji i udruženje arhitekata koje se bavi zlatnim rezom u arhitekturi, piše Nova.

Na stranici Online Mortage Advisor objavili su svoju studiju u kojoj su proučavali istorijske gradove širom Velike Britanije, ali i ostatka sveta i proučavali najpoznatije zgrade i arhitekturu gradova. Izračunali su proporcije najdužih i najkraćih veličina i njihovih dimenzija, uporedili ih sa zlatnim presekom i zaključili da je, prema postotku u kojem se lepota gradova podudara sa zlatnim rezom, s 83.7% najlepši grad u Britaniji – Čester, a slede ga London, Belfast i Liverpul.

Onda su se bacili na malo zahtevniji zadatak – pronaći „najlepši grad na svetu“.

Naravno, lepota je u oku promatrača i ovo treba uzeti kao zabavnu statistiku, ali titulu najlepšeg grada s postotkom podudarnosti sa zlatnim rezom odnela bi Venecija s 83.3%. Slede je Rim, Barselona i Prag.

U top 10 gradova ušli su još jedni naši susedi, a to su Mađari sa svojom prestonicom Budimpeštom koja je zauzela 7. mesto.

10 najlepših gradova kroz koje protiče Dunav, na listi nema Novog Sada

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link