Magazin Putovanja

Slavišin restoran postao hit na Kanarima, turisti hrle da probaju burek i pljeskavicu (FOTO)

Slaviša restoran advans tenerife
Foto: Collage/Facebook/CreperiaAdvans

Kanarska ostrva svake godine privlače stotine hiljada turista iz svih delova sveta, koji dolaze da se brčkaju na peskovitim plažama Atlanskog okeana i uživaju u lokalnoj kulturi i gostoprimstvu domaćina.

Turistička sezona ovde traje praktično čitave godine, što omogućuje blaga klime i idealne temperature, koje se kreću oko 25 stepeni, koje ovaj arhipelag čine idealnim mestom za odmor.

Pored fenomenalnih plaža, posetioci će biti oduševljeni lokalnim vinima i bogatom gastronomskom ponudom.

Među gomilom ugostiteljskih objekata, svoje mesto je pronašao i jedan restoran balkanske kuhinje, koji je postao poznat po autentičnim specijalitetima našeg podneblja.

Sva jela prave po starim porodičnim receptima

Od sedam naseljenih ostrva ovog arhipelaga, najveće su Tenerife, a kada krenete brdovitim ulicama Puerto de la Kruza, nemoguće je da ne opazite restoran, čija džinovska pljeskavica sa zidova mami prolaznike da svrate.

Na ovom mestu će vas ugostiti Slaviša Janjić, rođeni Sarajlija, sa privremenim boravkom u Beogradu, pa Torontu, sada nastanjen na Tenerifama. U turistički grad na obali Atlantskog okeana doselo se sa porodicom pre desetak godina.

Restoran Advans Tenerife
Foto: Facebook/CreperiaAdvans

Domaćinski, sa ogromnim porcijama kao u zavičaju, kod Janjića možete da pojedete sarmu po srpskom receptu, pitu savijaču iz Sarajeva, gulaš, ali i prave domaće palačinke sa prelivima koje su Janjići sami osmišljavali i probali najpre u svojoj kuhinji.

Palačinke Advans
Foto: Facebook/CreperiaAdvans

– Sve radimo po našim porodičnim receptima, kako su kuvale naše mame i bake. Slušali smo savete članova porodice i prijatelja, dodavali sastojke, učili… Uvek smo otvoreni za nešto novo na meniju. Tako su i nastajale palačinke sa raznoraznim prelivima – priča Slaviša za Kurir.

Od pekare do restorana

Na ideju da daleko od domovine turistima vrlo probirljivog ukusa ponude balkansku hranu došli su još za vreme boravka u Kanadi. Tada su imigrantima i našim ljudima ponudili pite koje su pravili u svom domu.

– Tako smo došli na ideju da bismo mogli da otvorimo pekaru, da to u stvari pretvorimo u biznis, ali to nismo nikad realizovali u Kanadi. Tek pošto smo se kasnije preselili na Tenerife, ubeđeni da ovde nema dobrog hleba, zaleteli smo se i otvorili pekaru.

Pogača tenerife
Foto: Facebook/CreperiaAdvans

Nije išlo. Oni ovde nemaju kulturu jedenja hleba, koju imaju Srbi. Posao jednostavno nije išao i posle šest meseci shvatili smo da moramo nešto da menjamo – otkriva ovaj Sarajlija.

Pekara je polako postala restoran, a sve ono što su voleli da jedu u svojoj kući polako su prenosili na jelovnik. Nije sve išlo baš glatko, ali su se borili. Pitu i dalje prodaju, ali nije ona nešto što se ovde rado jede, daleko više gostiju želi pljeskavicu, sarme, gulaš.

Burek tenerife
Foto: Facebook/CreperiaAdvans

– Za pitu smo sentimentalno vezani, pa smo je ostavili i ona nam daje reklamu. Za nas ona ima veliki značaj, domaća je, kore se ručno razvijaju svaki dan – kaže Slaviša.

Čak i sumnjičavi turisti obožavaju sarmu i pljeskavicu

Kod Janjića u restoran na Kanarskim ostrvima rado svraćaju svi, a naročito kada se užele domaće kuhinje. Interesantno je da njihovu sarmu vole i jedu svi, naročito turisti.

Domaći su se u početku nećkali, ali su zato gosti iz Nemačke, Austrije, severne Evrope jedva čekali da probaju, a onda su se nanovo vraćali. Sada sarme Janjića sve češće jedu lokalci. I oduševljeni su.

Domaća sarma tenerife
Foto: Facebook/CreperiaAdvans

– Recept je moja žena donela od kuće. Njena mama je kada je dolazila malo doradila i posavetovala, a onda i moja majka, koja nam je gost svake godine, i dobili smo savršeno jelo koje svi obožavaju. Sada se ona već duže vreme priprema po našem receptu – navodi Janjić.

A, kako su gostima objasnili šta je, ustvari, sarma. Na meniju pored njenog imena stoji objašnjenje – fil od mlevenog mesa i pirinča, urolan u list kiselog kupusa.

Sumnjičavi su gosti ovog rajskog ostrva kada poruče sarmu i gulaš. Pitaju, traže da im se objasni kako se pravi, mnogi ne znaju ni šta je kiseli kupus, a kamoli sarma.

Ali, kada im konobar donese tanjir već po pogledu vide da su oduševljeni, a tek posle jela samo pljušte pohvale. Mnogi kažu otvoreno gazda Slaviši, a neki svoje utiske prenesu na „Tripadvisoru“ gde je restoran Janjića, „Advans“, visoko ocenjen.

Advans tenerife
Foto: Facebook/CreperiaAdvans

.- Pljeskavica je za većinu pravi hit. Oni to zovu hamurger i iznenade se njenom veličinom pošto se kod nas služi isključivo ona od 200 grama. To je pravo uživanje za sve – otkriva domaćin.

Vrhunska usluga i kvalitet uz niske cene

Veoma ljubazno osoblje, odlična usluga i ukusna hrana glavne su preporuke za restoran Janjića u Puerto de la Kruz, a ono što goste još oduševljava je neverovatno niska cena za tako dobar kvalitet hrane i lokaciju.

Ovaj restoran za mnoge je dokaz da, kako reče jedan od gostiju u komentarima, ne mora da bude „fensi“ ili skup da bi bio vredan posete.

Slaviša tenerife
Foto: Facebook/CreperiaAdvans

– Mogao sam da proširim restoran i dalje razvijem biznis, ali to traži nove konobare i još više obaveza. Od ovog posla svi živimo lepo i zadovoljni smo. Naš restoran posećuju uglavnom turisti, lokalci nisu mnogo zainteresovani za naše specijalilteta, ali to je dodatni izazov.

Svake sezone se dokazujemo novim ljudima i odlično nam ide. Već smo prepoznatljivi po kvalitetu, ljubaznosti, usluzi, ljudi nam se rado vraćaju – zaključuje ovaj vredni Sarajlija.

Izvor: Kurir Biznis

Srbin Ljuba je 90-tih izbegao iz Sarajeva, danas vodi najbolji restoran na svetu

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link