Novi Sad

Slatki dan, pravi kutak za slatkoljupce

O da, oni „idu“ na kvalitet! Novootvorena poslastičarnica „Slatki dan“ u Novi Sad donosi ukus vanile sa Madagaskara, belgijsku čokoladu i tortu bez brašna.

Ova, po svemu drugačija, prodavnica slatkih delikatesa  nalazi se na Limanu, u ulici Narodnog fronta. Otvorena je 2015, sa velikim ambicijama malog tima – porodice iz komšiluka, nudi pregršt potpuno novih i ukusima raznolikih poslastica. Reč je o porodičnom biznisu i „home made“ proizvodnji.  Proizvodi ne izgledaju, ali mirišu baš tako.

slatki-dan-poslasticarnica-novisad

Prvo, sladoledi! Pun ukus, sjajna tekstura i tajni sastojak – med! Onaj od vanile je poseban, jer takvu vanilu ne možete probati  nigde na ovim prostorima. Direktno je poručuju iz Madagaskara, za potrebe svoje radionice. Čokoljupci neće ostati ravnodušni na kuglu sladoleda od čokolode, jer se u njoj nalazi autentična belgijska čokoloda, sa  50 procenata kakaa.

– Ponosni smo na to što su sladoled, kao i svi drugi proizvodi iz naše poslastičarnice, pravljeni bez biljnih masti, aditiva i veštačkih boja. Reč je o prirodnim sastojcima, uklopljenim po posebnoj pariskoj recepturi – kaže za Luftiku menadžer „Slatkog dana“ Nebojša Milovac.

kolaci-slatki-dan-novisad

O domaćim čokoladama i čokoladnim tortama iz ove radionice tek će se pričati. Nevolja je što ih ima mnogo, čak 23 vrste, pa  teško je izabrati omiljenu. Zbog prirodnih sastajaka, njihov rok trajanja je kratak, ali nema sumnje da neće dočekati datum na poleđini. One sa punjenjem treba posebno napomenuti, jer u čokoladi sa voćnim ukusima dobijate ispasirano voće, a u onoj sa karamel  punjenjem –   pažljivo prženi šećer , pripreman veštom rukom majstora iz radionice „Slatki dan“. Domaćini su izdvojili dve vrste čokolade – Dulče deleće (meksički dezert) i čokoladu sa crnim čajem. Nemojte im verovati na reč!

cokoladna-torta-slatki-dan-poslasticarnica

Ako do sad niste probali francuske makarone, pohitajte. Spolja hrskavi, a unutra rapsodično kremasti. Pravljeni  od belanaca i fino mlevenih badema, zadovoljiće ukus i najprobirljivijeg  slatkišo-manijaka.  Interesantni mogu biti Ispahan – sa ekstraktom latice ruža ili Arabika, sa espreso kafom. Ljubitelji klasičnijih poslastica mogu uživati u  torti bez brašna, posebnog šmeka, koja unosi revoluciju u ovu vrstu slatkih proizvoda.

pricnes-krofne-slatki-dan-novisad

Poslastičarnica nema uslužni karakter, već radi po principu „za poneti“ ili naručiti. Domaćini su se pobrinuli da i pakovanja  odaju originalnost. Stoga i ne čudi što slatkiš iz izloga i kutija sa police izgledaju kao idealan poklon dragoj osobi. Iskustva i umešnosti  ovoj porodičnoj slatkoj radionici ne manjka.  Oni  vesele nepca mnogih  još od 1989. godine. Sa novootvorenom poslastičarnicom sladiće novosadske dane  još dugo, a nama ostaje da nešto i zamerimo – red na kasi je predugačak.

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentara

Klikni da objaviš komentar

923 Shares
923 Shares
Share via
Copy link