Novi Sad

U Novom Sadu otvorena škola cirkuskih veština, deca uče hod po žici i na štulama

skola-cirkus-novi-sad

Škola savremenog cirkusa CIRKONEO nastala je 2017 godine kao zajednički projekat udruženja Kreativni pogon i Centra za cirkusku umetnost Ludifiko, koji se već dugi niz godina udarnički zalaže za razvoj ove vrste umetnosti.

Glavni motiv osnivanja škole bio je da se, direktnom edukacijom kroz učešće na radionicama, savremeni cirkus predstavi i približi ovdašnjjoj populaciji, menjajući sliku o cirkusu kao formi “Tradicionalnog cirkusa” kome je glavna odlika atraktivnost i prezentacija veština; ukazivajući pri tom da je savremeni circus mnogo više od toga.

On je zapravo, umetnička forma koja kombinuje tehnike glume, plesa, muzike sa cirkuskim veštinama objedinjavajući ih u predstavu – performans koji obrađuje određenu temu tj. bavi se određenim problemom i na jedan sebi svojstven način prenosi publici poruku navodeći je na razmišljanje.

Baš zbog svoje kompleksnosti i multidisciplinarnosti savremeni cirkus pruža mnoštvo mogućnosti za lični razvoj onoga ko se odluči da se usavršava u ovoj oblasti.

Škola CIRKONEO je prva škola savremenog cirkusa u Srbiji, postoji četiri godine i nalazi se u prostorijama Novosadskog Dečijeg Kulturnog Centra u Radničkoj ulici broj 20. Najveći broj naših redovnih polaznika su deca do 15. godina, ali na posebne programe koje organizujemo mogu da dolaze svi zainteresovni bez obzira na uzrast i sposobnosti.

Ono što je važno naglasiti da u cirkusu nema takmičenja, nadmetanja; svi su dobrodošli, bez obzira na svoje fizičke predispozicije. Ne postoji poseban talenat za cirkuske veštine, svako će naći rekvizit ili tehniku koju će moći da usavršava i kroz nju se izrazi. Cilj je da naši polaznici pokrenu maštu, telo, koncetraciju, probude kreativnost i budu slobodni da eksperimentišu i izraze se.

U savremenom cirkusu su svi ravnopravni, vlada atmosfera drugarstva i podrške a sam rad u malim grupama ( do 10- oro dece ), stvara prijatnu, “porodičnu atmosferu”. Time se neguje duh zajedništva i međusobne podrške ali u isto vreme ostavlja prostor za individualni razvoj i autentični izraz svakog deteta ponaosob.

Treninzi (radionice) se održavaju 2 puta nedeljno, a vođeni su od strane cirkuskih pedagoga specijalizovanih za posebne oblasti:

  • ŽONGLIRANJE ( loptice, poi, čunjevi, diabolo, marame…)
  • EKVILIBRISTIKA ( hod po žici, monocikl, rola-bola, štule…)
  • AKROBATIKA ( parterna, vazdušna, akrobatski balans…)

Povremeno ugostimo instruktora; umetnika iz različitih oblasti ( glumci, plesači, gimnastičari, reditelji…) koji nam pokazuju “neke od svojih trikova ” i pomažu da sto bolje usavršimo svoje tehnike ili daju ideje oko stvaranja predstave.

Osim savladavanja i uvežbavanja cirkuskih vešina, deca na treninzima aktivno učestvuju u stvaranju predstave koju će izvoditi na javnim nastupima. Svako učestvuje u svakom segmentu procesa stvaranja; od biranja teme, muzike do postavljanja scenografije i kreiranja kostima, Ovaj postupak je izuzetno važan, jer na taj način deca izgrađuju samopouzdanje, ali i uče da uvažavaju i cene međusobne ideje i da ih kroz zabavu i igru realizuju.

Osim redovnog pohađanja škole, u naš program smo uvrstili i “ Cirkuski kamp”, koji se obično održava za vreme raspusta na kome mogu da učestvuju i deca koja ne pohađaju redovan program naše škole; zatim; “ Otvoreni trening ” koji se obično održava Subotom u prepodnevnom terminu. Kao i posebni programi namenjeni svim starosnim grupama: “ Cirkuske radionice za mlade ”, “ Porodični dan” i “ Team building ”.

Iskreno se nadamo da smo ovim tekstom bar malo pružili uvid u to sta predstavlja savremeni circus, i da smo vas zainteresovali da nas posetite i saznate još mnogo toga zanimljivog.

Dan kada su slonovi promarširali Novim Sadom (VIDEO)

OGLAS

PARTNERI SAJTA


3K Shares
3K Shares
Share via
Copy link