Ljubimci Magazin

U francuskim cirkusima više neće biti divljih životinja

Francuska će postepeno zabraniti upotrebu divljih životinja u cirkusima, kao i uvođenje novih životinja u tri morska parka u zemlji, objavila je ministarka za ekologiju Barbara Pompili, a preneo 021.

Ministarka, koja je predstavila niz mera vezanih za dobrobit divljih životinja u zatočeništvu, objavila je da će biti ukinuto i gajenje američkih bizona za krzno, navodeći da se u sadašnje vreme promenio odnos prema divljim životinjama.

„Vreme je da otvorimo novu eru odnosa sa tim životinjama“, rekla je ona i naglasila da dobrobit životinja treba da bude prioritet.

U tri francuska morska parka više neće moći da budu doneti ili gajeni delfini ili kitovi, rekla je ona i ta mera stupa na snagu odmah.

Zabrana se odnosi na putujuće cirkuse, a ne na druge trajne postavke gde se predstavljaju životinje, niti na zoološke vrtove.

Ministarka je rekla da će divlje životinje u cirkusima biti zabranjene u godinama koje dolaze, ne navodeći konkretan datum.

„Određivanje datuma ne rešava probleme, više volim da ustanovim proces da bi se to desilo što je pre moguće“, rekla je ministarka.

Što se tiče toga šta će biti sa tim životinjama, kojih ima oko 500 u francuskim cirkusima, rešenja će biti nađena od slučaja do slučaja, sa svakim cirkusom i svakom životinjom, rekla je ministarka dodajući da te životinje ne mogu biti puštene na slobodu.

Vlada će izdvojiti osam miliona evra da pomogne cirkusima i osoblju da se prilagode novim merama.

„Tranzicija će trajati nekoliko godina jer će to promeniti život mnogih ljudi“, rekla je ona.

Više od dvadeset evropskih zemalja već je ograničilo ili zabranilo ovakav vid zloupotrebe životinja, kao i oko 400 zajednica u Francuskoj, rekla je ministarka.

Kojot i jazavac koji zajedno putuju su najbolja stvar koju ćete danas videti (VIDEO)

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

443 Shares
443 Shares
Share via
Copy link