Magazin

Dan kada su slonovi promarširali Novim Sadom (VIDEO)

Novi Sad je jedan od gradova koji se može podičiti time da je svojevremeno ugostio i čuveni češki cirkus Kludski (Kludsky).

Ono što je zanimljivo kod posete cirkusa koji je imao oko 700 životinja i stotine izvođača i koji je putovao Evropom u kompoziciji od 200 vagona, je to što je njegova poseta zabeležena i sačuvana na filmskoj traci. Ovo je jedan od retkih sačuvanih snimaka kako cirkusa, tako i Novog Sada iz prve polovine XX veka.

Posebno zanimljivo je to da su Novosađani bili među poslednjima koji su imali priliku da vide cirkus Kludski u punom obimu, jer je oktobra 1929. godine usledio krah Njujorške berze koji je izazvao veliku ekonomsku krizu u svetu. To je bilo pogubno i po cirkus, koji je počeo da propada finansijski, zbog čega je 1931. godine uginuo veliki broj životinja. Nakon što se 1934. godine zaglavio u Austriji usred kratkotrajnog građanskog rata, cirkus je bankrotirao.

Ipak, sve to se dogodilo pre velike turneje 1929. godine koja je obuhvatila i Novi Sad. To su bili dani kada je desetine slonova paradiralo Novim Sadom, a sve je kamerom zabeležio legendarni fotograf, policajac, pilot i fudbaler FK “Vojvodina” i reprezentativac Jugoslavije Rodoljub Malenčić.

Neustrašiva Novosađanka izvodi akrobacije na svili

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

170 Shares
170 Shares
Share via
Copy link