Magazin

Dan kada su slonovi promarširali Novim Sadom (VIDEO)

Novi Sad je jedan od gradova koji se može podičiti time da je svojevremeno ugostio i čuveni češki cirkus Kludski (Kludsky).

Ono što je zanimljivo kod posete cirkusa koji je imao oko 700 životinja i stotine izvođača i koji je putovao Evropom u kompoziciji od 200 vagona, je to što je njegova poseta zabeležena i sačuvana na filmskoj traci. Ovo je jedan od retkih sačuvanih snimaka kako cirkusa, tako i Novog Sada iz prve polovine XX veka.

Posebno zanimljivo je to da su Novosađani bili među poslednjima koji su imali priliku da vide cirkus Kludski u punom obimu, jer je oktobra 1929. godine usledio krah Njujorške berze koji je izazvao veliku ekonomsku krizu u svetu. To je bilo pogubno i po cirkus, koji je počeo da propada finansijski, zbog čega je 1931. godine uginuo veliki broj životinja. Nakon što se 1934. godine zaglavio u Austriji usred kratkotrajnog građanskog rata, cirkus je bankrotirao.

Ipak, sve to se dogodilo pre velike turneje 1929. godine koja je obuhvatila i Novi Sad. To su bili dani kada je desetine slonova paradiralo Novim Sadom, a sve je kamerom zabeležio legendarni fotograf, policajac, pilot i fudbaler FK „Vojvodina“ i reprezentativac Jugoslavije Rodoljub Malenčić.

Neustrašiva Novosađanka izvodi akrobacije na svili

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

170 Shares
170 Shares
Share via
Copy link