Magazin

Siniši Malom se vraćaju diploma i doktorat, sud odlučio

sinisa-mali-2
Foto: Instagram/Siniša Mali

Upravni sud doneo je presudu kojom se poništava odluka Senata Univerziteta u Beogradu, a kojom je potpredsedniku Vlade Srbije i ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka. Ovom presudom, u koju je list Politika imala uvid, bi potpredsedniku Vlade trebalo da budu vraćeni diploma i doktorat.

Kako se navodi u obrazloženju presude, “po nalaženju Upravnog suda, za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene Odluke kojom se poništava diploma o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, koju je tužilac stekao odbranom doktorske disertacije pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”, na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine, prenosi Telegraf.

Podsećamo, Senat univerziteta u Beogradu je 2021. godine doneo odluku o poništavanju diplome i dodatka diplomi kojom je poništio diplomu o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, a koju je Siniša Mali stekao odbranom doktorske disertacije na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

Sada je ta odluka Senata univerziteta osporena, što znači da diploma Siniše Malog nije poništena i da mu je bez pravnog osnova oduzeto naučno zvanje doktora nauka.

U tužbi Siniše Malog, koja je podneta Upravnom sudu, Mali je osporio zakonitost odluke o poništavanju diplome i dodatka diplomi ističući da Senat Univerziteta nije naveo nijedan razlog na kojem je zasnovao zaključak o ispunjenosti usloga za donošenje odluke o poništavanju diplome.

U međuvremenu, Siniša Mali je obavestio Upravni sud da je u julu 2022. godine Ustavni sud odlučio da propisi na osnovu kojih je poništen njegov doktorat nisu u skladu sa Ustavom, jer je Senat Univerziteta u Beogradu 2016. godine doneo set propisa koji su se primenjivali retroaktivno.

Ustavni sud Srbije je tada odlučio da odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, kao i Odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Podsećamo, Siniša Mali je ranije objavio na svom instagram nalogu da više od dve godine radi na novom doktoratu na Univerzitetu u Slovačkoj, te da je u pitanju studijski program “Finansije”.

Kako je naveo, “nekada je u životu potrebno da vas ospore, da biste skupili hrabrost, nastavili dalje i pokazali da možete”, te dodao da “to radi za svoju dušu”.

U slučaju da Mali završi nove doktorske studije, posle skoro desetogodišnje pravne borbe, imaće i dve doktorske titule.

Siniša Mali baš zapeo da mu priznaju plagirani doktorat, sada mu pomaže sud

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Danima u Srbiji i BiH se raspravlja o doktoratu prof. doktorice medicinskih nauka Sebije Izetbegović u Sarajevu i doktorata Siniše Malog u Beogradu. Kod Sebije je nađeno da je problematična diploma magistrice medicinskih nauka, jer ima ispite sa medicinskog fakulteta u Zagreba ili joj je izgubljena diploma magistrice. Naime, Doktorica Sebija je u martu 1998. godine odbranila magistarski rad na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Ona je odbranila doktorat na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u julu 2000. godine i nakon toga izabrana u zvanja, od asistentice do redovite profesorice na tom fakultetu. Osim oduzimanja zvanje magistra, vodi se postupak i za oduzimanje titule doktora medicinskih nauka. Ovo sve se dešava nakon političkog pada Bakira Izetbegovića, supruga doktorke Sebije u BiH. Za razliku od dr Sebije Izetbegović, doktorat Siniše Malog kobajagi odbranjen na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu 2013. godine, poništen je 2021. godine. Sada se bori da mu se vrati doktorat i to sudskim putem. Ovo ukazuje da doktorati kao naučni radovi na Balkanu ništa ne znače, može plagijat, sa političkim padom pada i titula doktora nauka itd. Sramota i za ljuder i za nauku. Možda titula je bitnija od naučnog znanja?

324 Shares
324 Shares
Share via
Copy link