Magazin Srbija

Mali ima samo 1 stan u Bugarskoj, ostala 23 kupio je za svoje ofšor kompanije za 5 miliona €

vucic-brnabicka-mali
Printscreen/Instagram/ buducnostsrbijeav

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su laži da je dokazano da je imao 24 stana u Bugarskoj, kao što je objavljeno u dokumentima do kojih su novinari KRIK došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“.

– Zamolio bih one koje se bave tom temom samo da prestanu da lažu jer to što rade nema nikakvog smisla. Tako mogu da kažu da imam 240 stanova, ili 2.400 stanova, nikakve razlike nema. Ja imam jedan stan koji sam uredno prijavio i u koji 10 godina zaredom idem s decom na letovanje – rekao je Mali novinarima N1.

Ministar ministarski nije propustio priliku da pomene Dragana Đilasa i njegove „desetine miliona evra po raznim of šor destinacijama“. Naravno, priča o stanovima Siniše Malog je zapravo napad na Vučića.

– Nije njima problem da izmisle 24 stana, nije to tema, već je tema gde su računi Vučića kojih naravno nema, jer lažu o svemu – rekao je Mali.

Na pitanje odakle njegov potpis na sertifikatima koji dokazuju vlasništvo nad kompanijama, Mali je rekao da je na tu temu na sva pitanja odgovorio pre nekoliko godina i negirao da ima dokaza da je bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj.

Dokumenti do kojih su novinari KRIK došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“, dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, piše KRIK. Ni Siniša Mali, ni njegove kolege iz Vlade do sada se nisu oglasili, a novinari KRIK-a tako nešto i ne očekuju. Jedina koja o priči „nešto zna“ je predsednica Vlade, ali za nju tu nema novih vesti.

Šest godina nakon prvog pominjanja 24 stana na bugarskom primorju, za koja su istraživački novinari tvrdili da su u vlasništvu tadašnjeg gradonačelnika Beograda, priča je dobila nastavak. Dokumenti koje je istraživao KRIK ukazuju da je Siniša Mali, danas ministar finansija, vlasnik tih nekretnina, iako je sve ove godine to poricao. Za urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića jedina nedoumica je – šta sada.

– On je slagao i zemlju za koju je radio. On je tada bio savetnik, pa kasnije i gradonačelnik, a on Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio da je vlasnik tih firmi. On je po zakonu bio dužan da to uradi, tako da stvarno vidimo da se on trudio da to sakrije i baš iz razloga što je to toliko sakrivao i što je toliko novca u pitanju, on je dužan da snosi neke političke posledice,  iako se to neće desiti – kaže Dojčinović.

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor ofšor kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK ranije povezali sa ovim nekretninama.

Stanove je firma u vlasništvu Malog kupila tokom 2012. i 2013. godine, u vreme kada je bio ekonomski i finansijski savetnik tada prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Ubrzo nakon kupovine stanova u Bugarskoj, koji su – pokazuju dokumenti – vredeli oko pet miliona evra, počeo je da ih prodaje.

Dva apartmana, koji ne spadaju u najveće, prodao je 2013. i 2014. za ukupno 120.000 evra. Zatim je izašao iz vlasništva u ofšor kompanijama.

Nova dokumenta sa Devičanskih Ostrva: Mali je definitivno bio vlasnik 24 stana

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Niste dobro shvatili. Stanove je dobio kao poklon za „uspešnu“ privatizacije Beopetrola…

1.8K Shares
1.8K Shares
Share via
Copy link