Beograd Magazin

Sin preminule porodilje stigao kući, nadležni bez odgovora

Beba Ivane Tepšić (31) iz Bečmena, porodilje koja je pre devet dana preminula u beogradskoj Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj ulici nekoliko sati nakon porođaja, otpuštena je iz bolnice i predata porodici.

To je za portal Nova.rs potvrdila Ivanina neutešna sestra Ana Marković.

Ona je takođe navela da porodica još nije dobila nalaz obdukcije koja je trebalo da utvrdi tačan uzrok smrti, kao i to da im se niko od nadležnih nije obratio u vezi sa krivičnim prijavama koje su podneli protiv dvojice lekara koji su je porođali.

Podsetimo, porodica Tepšić je podnela krivične prijave Prvom osnovnom tužilaštvu protiv ginekologa Miloša Petronijevića i anesteziologa Nenada Drobnjaka, koje smatraju direktnim krivcima za smrt mlade majke.

Njena rođena sestra Ana Marković kazala je za portal Nova.rs da je beba dobro.

– Sinčića su pustili iz bolnice, zet i ja smo ga doveli kući, gde ga je čekao i sedmogodišnji brat. Beba je dobro, ali ima hematome na glavi koji su nastali prilikom porođaja – kazala je Ivanina neutešna sestra.

Plačnim glasom, ona je rekla da je beba, uprkos tragediji koja ih ije zadesila, donela veliku sreću u njihovu kuću.

– Mi smo svi i dalje van sebe, ali smo srećni što je naš mališan stigao kući. Ostaje nam da čekamo i vidimo šta će se dalje dogoditi. Krivične prijave su podnete i sad čekamo nalaz obdukcije. Niko nas nije zvao ni iz bolnice, ni iz tužilaštva – navodi Ana.

Tragična smrt mlade porodilje uznemirila je čitavu javnost, ali uprkos tome, nijedna nadležna institucija se do danas nije zvanično oglasila.

Na zid ćutanja naišli su i novinari portala Nova.rs koji uprkos brojnim pokušajima nisu uspeli da dobiju nikakav komentar iz GAK.

Direktor Aleksandar Stefanović je odgovorio na telefonski poziv novinara, ali je, nakon što mu je rečeno zbog čega zovu, kazao da je na konferenciji i da ne može da razgovara.

Sa istim pitanjem upućena mu je i SMS poruka, ali je i ona ostala bez odgovora.

Redakcija je komentar pokušala da dobije i od predsednika Lekarske komore Srbije Milana Dinića, ali ni on nije odgovorio na poziv, a potom ni na SMS poruku.

Podsetimo, Ivana Tepšić je preminula 17. maja u GAK-u, nekoliko sati nakon porođaja usled srčanog zastoja.

Nesrećna žena je uprkos pokušajima reanimacije izgubila bitku za život, samo nekoliko sati nakon što je na svet donela dečaka.

Njena porodica optužila je za tragični ishod lekarski tim koji ju je porađao, tvrdeći da je Ivana uoči porođaja danima krvarila, ali da se niko od zaposlenih u GAK nije na to obazirao.

– Za smrt moje sestre krivimo doktora Miloša Petronijevića i anesteziologa Nenada Drobnjaka. Digli smo krivičnu prijavu protiv njih. Moja sestra je krvarila kao iz šerpe… Zaustavili su joj krvarenje i nisu hteli da je porode, opet je prokrvarila… Davali su joj bensedine, stalno nas je zvala i plakala i govorila da joj je užasno, da hoće kući i da ne može više da izdrži… Eto, ne znam šta bih vam više rekla – rekla nam je Ana.

Ivani je termin trebalo da bude 23. maja, međutim 14. maja je prokrvarila i muž ju je odvezao u bolnicu.

Ona je primljena oko 3 ujutru, obavili su sve preglede i odlučili da ona ipak nije za porođaj. Čekali su da krene prirodno.

Prema rečima njenih najbližih bila je otečena, imala je visok pritisak, pila je duplu terapiju koju su joj prepisali u Višegradskoj. Potom je ponovo prokrvarila 16. maja.

Tada je odvezena u salu, opet sa rečima da nije za porođaj, pa su je ponovo vratili na odeljenje visokorizičnih trudnoća. 17. maja u 9.05, je ponovo prevezena u salu i porođaj je otpočeo.

Beba je bila jako krupna, 4 kile i 350 grama i na svet je došla u 12.05.

Nakon porođaja u otpusnoj listi su napisali da je sve bilo u redu, ali je porodilja preminula u 16.50 časova.

Luka (23) je krenuo u Beograd na operaciju zuba, vratio se kući u mrtvačkom sanduku

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2K Shares
2K Shares
Share via
Copy link