Novi Sad

Šestogodišnjak traži arenu u Novom Sadu i čeka odgovor gradonačelnika

Šestogodišnji Simon Niković odlučan je u svojoj nameri da u Novom Sadu napravi arenu, iako procedura za tako nešto nije ni malo jednostavna. Za InfoNet Vojvodina ambiozni dečkić je detaljno izložio svoj plan i projekat.

Bejblejd arena (plastična arena za čigre) mogla bi uskoro da bude izgrađena na igralištu iza novosadskog porodiliša, ukoliko autor projekta bude dobio dozvolu gradskih službi. Šestogodišnji Simon zbog toga je napisao pismo gradonačelniku…

„Stalno gledam crtani “Bejblejd” i mislio sam da napravim arenu na igralištu, pošto mi je ova moja u stanu jako mala, ali onda su mi mama i tata rekli da to ne može tako i da moram da pitam gradonačelnika.

Hteo sam da ga zovem telefonom, ali su mi rekli da ni to ne može. Da mogu jedino da mu napišem pismo“, objašanjava Simon kako je sve počelo.

Malo je bio zbunjen, jer je sve ove godine pisma pisao jedino Deda Mrazu, ali nije dozvolio da ga te proceduralne zavrzlame pokolebaju.

„Napisao sam mu pismo i sad čekam da mi odgovori“, kaže Simon.

„Poštovani gospodine Vučeviću, želim da Vas zamolim da mi date dozvolu da napravim arenu za bejblejd. Imam šest godina. Zovem se Simon. Arenu bih napravio na igralištu pored Betanije“, napisao je Simon.

U pismu je nacrtao i kako bi arena izgledala, a napisao je i svoj broj telefona. Nije siguran hoće li stići poziv iz kabineta, ali on čeka.

Simonovo-pismo-gradonacelniku
Foto: Privatna arhiva

Mama želela da ga odgovori, pa završila sa sinom u Gradskoj kući

Da će njen sin biti toliko uporan i rešen da sagradi tu arenu, Simonova mama Lena Niković najpre nije verovala, pa je na sve načine pokušavala da prolongira realizaciju, misleći da će odustati.

Iznova je smišljala najrazličitije odgovore, ne bi li ga nekako odgovorila, svesna da arena koju njeno dete namerava da iskopa na igralištu uopšte ne bi bila mala.

„Dva meseca mi priča o toj areni. Mislila sam proći će ga, pa uvek prelazila preko toga. On je, međutim, nastavio da me zapitkuje i zove da idemo da kopamo rupu na igralištu i pravimo arenu.

Onda sam mu rekla da ne može da ide po kvartu i kopa gde hoće. Ali, on je bio uporan. Pitao me ko bi to njemu trebalo da dozvoli i koga da ide da pita“, kaže Simonova mama.

„Šalter! Kakva smešna reč!“

Simon je tako ubrzo saznao da će morati, kao do sada Deda Mrazu, da napiše jedno pismo i gradonačelniku.

S druge strane, mama je bila uverena da, ako mu kaže da mora mu pisati, da će Simon odustati, ali – prevarila se. Pitao je “gde radi taj gradonačelnik”, da mu odnese pismo.

Tako su stigli do Gradske kuće.

„Napisao je pismo i naravio kovertu, koja se raspala na putu do Gradske kuće. Portir mu je rekao da će morati da ide u šalter salu. Uzviknuo je – šalter! Kakva smešna reč“, prepričava Simonova mama.

„Dobar dan! Imam pismo za gradonačelnika!“

Službenik na šalteru, kaže Lena, sve vreme se smejao, komentarišući da im je to najmlađa stranka do sada.

Sve mu je podrobno objasnio, tražio da se Simon potpiše, pa je dobio potvrdu da je pismo zaprimljeno. Čuva ga kao oči u glavi.

„To je neki jako važan papir. Tako su mi rekli“, napominje Simon, koji je sa svega šest godina uspeo da za jedan dan upozna birokratski sistem.

Kaže da gradonačelniku nije dao rok za odgovor, da može čeka i malo duže. Do tada će igrati bejblejd u stanu, sa bratom i drugarima, kao i do sada, ali da bi najviše od svega voleo da sagradi tu arenu na igralištu.

Investicija od nekoliko hiljada dinara

Arena za bejblejd, otkrio nam je Simon, koštaće “nekoliko hiljada dinara”. Ima nešto svoje ušteđevine, ali će mu sigurno pomoći mama i tata.

„Tu se ne bih igrao samo ja, već bi dolazili svi moji drugari, pa ćemo organizovati takmičenje i biće prava borba bejblejdova! Ista kao u crtaću!“, usplahireno i u jednom dahu nam kaže Simon.

Bejblejd – borba čigri

„Bejblejd“ je jedan od najpopularnijih crtanih filmova, u kojem se deca “bore” čigrama.

U areni potezivačem zavrte čigru i čija čigra najduže ostane da se vrti, taj je pobednik. Deca koriste razne improvizovane arene za borbe, poput plastičnih činija iz mamine kuhinje, lavora, kadica.

Deca uzrasta od pet do sedam godina su najveći obožavatelji ovog crtanog filma, ali Simon je ambiciozniji i dete od akcije.

Rešio je da će na igralištu, iza novosadske Betanije, da iskopa rupu, obloži je plastikom i napravi arenu. Ipak, ubrzo se uverio da to neće biti baš tako jednostavno.

Šta je kružni tok bez muzičke fontane?! (VIDEO)

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

25 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap