Koronavirus Magazin

Šekler: I pilići primaju 4 do 5 vakcina protiv koronavirusa

Nepoverljivima po pitanju vakcina poručio bih da, za početak, znaju da sva jaja koja kupujemo u prodavnicama potiču od koka koje su najmanje 4 do 5 puta vakcinisane od koronavirusa i da ne bismo imali takvu proizvodnju koja bi mogla da zadovolji naše potrebe, da nisu vakcinisane.

I da te četiri vakcine koke prime za prva četiri mesca svog života, a prvu prime prvog dana svog života.

Jednodnevno pile primi vakcine protiv koronavirusa – to najbolje ilustruje kako taj problem jedino može da se reši, poručio je u jutarnjem programu NOVA S dr Milanko Šekler, virusolog, mikrobiolog specijalističkog veterinarskog instituta u Kraljevu.

“Obe kineske vakcine, i Sinefarm i Sinevak, pravljene su na istom principu. One su skupe i nezgodne za proizvodnju, ali su zahvaljujući tome što su teške za proizvodnju – vrlo bezbedne za upotrebu”, ističe Šekler.

On objašnjava da se ove vakcine prave tako što se virus umnožava, proizvodi, onda se ubije i tako potpuno mrtav ubrizgava u ljudski organizam.

“Naravno, sa dodatkom određenih adjuvanasa, odnosno nekih najčešće mineralnih ulja koja imaju za zadatak da produže dejstvo te vakcine- pošto je virus mrtav, nema mogućnost normalnog umnožavanja virusa, pa ta ulja imaju zadatak da zadrže taj virus da ga naš organizam ne razgradi odjedanput, nego da ga naš organizam sa mesta aplikacije i uboda polako koristi. Sve što je neprijatno kod te vakcine je što možda malo to mesto uboda više peče nego kod drugih vakcina i malo duže traje taj otok, čvorić”, objasnio je Šekler.

Na pitanje kako komentariše vest iz Norveške da je 13 osoba starijih od 80 godina preminulo posle vakcinacije, on ističe da nije upućen u detalje.

“Ne znam tačno detalje, ali kada imate populaciju stariju od 80 godina, znate da bi u slučaju da se njih 30.000 inficira – umrlo 15 do 20 odsto, to je njih 6.000. To bi se desilo da se inficiraju – a ovo se desilo kada su vakcinisani. Naravno, svaki ljudski život je vredan. Ne želim da sad kao predstavljam vakcinaški lobi, ali – što bi rekao Ajnštajn – ljudski mozak je kao padobran – rade samo kad su otvoreni”, istakao je Šekler.

On je dodao da je Fajzerova vakcina potpuno nova.

“Nema niko iskustva u toj primeni. Ovo što se desilo pratiće i proizvođači i Norvežani. Ugovori su takvi da korišćenje vakcine može da se otkaže, ako neka zemlja to smatra. Niko ne može da kaže ni da li su ti ljudi možda već bili inficirani, jer onda može da dođe do ovakvog efekta”, istakao je on.

Trebaju li medicinski pregledi pre vakcinacije?

“Kao i decu kad vodite na vakcinaciju – osoba mora da bude potpuno zdrava, bez povišene temperature, ne možete da imate ni zubobolju, ni akutni napad gastritisa… Jer ako niste potpuno zdravi , organizam neće stvoriti potpuni nivo zaštite, jer je organizam već angažovan za neku drugu stvar”, naveo je Šekler.

Dr Milanko Šekler je, na pitanje da prokomentariše zašto se u pojedinim klinikama samo trećina medicinskih radnika prijavila za vakcinaciju, rekao da teško to može racionalno da objasni, prenosi portal Nova.rs.

“Ne mogu da prihvatim kada zdravstveni radnik, medicinski obrazovan… “, započeo je odgovor Šekler, pa potom samo dodao: “Ma ne, najbolje bi bilo kada bi svi zdravstveni radnici prošli sistem da rade bar nedelju dana sa bolesnicima od korone, mislim da bi onda procenat bio znatno veći…”

Dr Šekler: Jedino trajno rešenje je da se virus prilagodi nama i mi njemu

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

85 Shares
Share via
Copy link