Lifestyle Putovanja

Saveti za putovanje sa prijateljima

Putovanje sa grupom prijatelja je nezaboravno i jako zanimljivo iskustvo, posebno ako na put idete sa bliskim prijateljima. Bilo da idete na kampovanje, letovanje na neku od popularnih destinacija ili obilazak evropskih gradova potrebno je da se dobro organizujete.

U nastavku teksta vam dajemo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da izbegnete neželjene situacije na odmoru i uživate u kreiranju trenutaka za pamćenje koji će se prepričavati godinama kasnije.

#1 Planiranje – spremite se da stvarate uspomene za ceo život

Putovanje sa prijateljima je zaista posebna avantura i zato je vrlo važno da budete sigurni da želite da se upustite u nju, ali i da razgovarate sa saputnicima o željama i idejama za putovanje.

To podrazumeva dogovor i osmišljavanje okvirnog plana putovanja. Pitanja o kojima treba da razgovarate su: vreme ustajanja, aktivnosti kojima ćete se baviti, eventualni fakultativni izleti, žurke i slično. 

Takođe, pre putovanja se možete dogovoriti oko pakovanja, te ne morate bespotrebno gomilati stvari, već podeliti pojedine sitnice i olakšati prtljag.

#2 Mobilni telefon – jako koristan saputnik

Mobilni telefon je jedan od vaših glavnih saputnika, bilo da putujete sami, sa prijateljima ili porodicom. Na svoj pametni telefon možete instalirati mnoštvo korisnih aplikacija kao što su offline mape, aplikacije sa ocenama restorana, barova, kafića i drugih ugostiteljskih objekata i dobiti ideje gde da se zaputite. 

Izuzev aplikacija, ova korisna sprava će zabeležiti sve trenutke koji vas godinama kasnije mogu vratiti mislima na putovanje, a fotografije mogu postati personalizovani rođendanski pokloni i unikatan ukras na vašem zidu ili polici.

#3 Razgovarajte o budžetu koji ste izdvojili

Kada govorimo o budžetu važno je da razgovarate i dogovorite se koliki biste novac izdvojili za aktivnosti, šta vam je prioritet, a na šta ne biste pristali. Treba da se dotaknete teme hrane, fakultativnih izleta i dodatnih aktivnosti na destinaciji. Naravno, ne treba preterivati sa planiranjem, okviran plan je dovoljan.

Zajednički budžet je još jedna stavka oko koje treba da se dogovarate. Naš predlog je da imate zajednički budžet sa osobama sa kojima delite sobu (ukoliko iznajmljujete studio ili apartman u privatnom smeštaju). 

Grupa prijatelja u prirodi i zalazak suncaPrvog dana putovanja izdvojite jednake sume novca koje ćete koristiti za kupovinu hrane, pića i drugih potrepština za dane koji nailaze. Ukoliko ste se pak odlučili za odmor u hotelu sa “all inclusive” uslugom, nema potrebe za ovim jer ćete sve imati na raspolaganju u samom hotelu. 

#4 Naoružajte se strpljenjem 

Kada više ljudi putuje zajedno, prostor za nepredviđene situacije je veći, te će se često desiti da neko kasni, ne može da se probudi ujutru, zaboravi da ponese nešto, želi da ode ranije sa žurke i slično. U ovim situacijama je važno ostati staložen, ne ulaziti u bespotrebne konflikete, već rešiti problem razgovorom.

Bez obzira na dogovore koje ćete sklopiti pre putovanja i planove koje ste napravili, uvek postoji mogućnost da nešto ne krene po planu, što naravno nije nužno loše. Zato vam predlažemo da uživate u spontanosti, ipak ste na odmoru!

#5 Najbolje destinacije za putovanje sa prijateljima

Destinacija na koju ćete putovati svakako zavisi od vaših želja, dogovora, ali i perioda godine koji ste odabrali za putovanje. Kada su u pitanju letnje destinacije, ako vam je cilj da uživate u suncu, moru, ali i da ispunite vaše putovanje zanimljivim obilascima i upoznavanju novih kultura, predlog je da se zaputite u Tursku ili Egipat.

Ako ipak želite da se potpuno opustite na prelepim peščanim plažama, a pored toga volite dobar provod i želite da se ludo zabavljate na dnevnim i noćnim žurkama, predlog je da se zaputite na grčko ostrvo Zakintos. Za nešto skuplju varijantu tu su Ibiza i Majorka. 

Kada govorimo o putovanju po Evropi, nećete pogrešiti za koji god evropski grad da se odlučite, a idealan spoj kulture i zabave pružiće vam prelepi Berlin i grad koji je poslednjih godina postao izuzetno popularan – Krakov.

Opustite se i uživajte u avanturi 

Koju god destinaciju da odaberete i šta god da se dogovorite, ipak je najvažnije sa kime putujete. Zato vam predlažemo da stavite brige sa strane, ne nervirate se oko detalja i uskočite u ovu nezaboravnu avanturu grupnog putovanja!

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao u organizaciji putovanja sa prijateljima. Jedna do dve kafe pre pakovanja kofera biće dovoljne da se ispričate, pripremite, podelite radost, ali i dogovorite sve neophodne detalje. Srećan put!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link